Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Jag gillar att man tar feminism på allvar här”

Hon har skrivit boken ”Alla borde vara feminister”, som skänkts till alla Sveriges gymnasieskolor. På tisdagen besökte författaren Chimamanda Ngozi Adichie en av skolorna i Stockholm.

I ett litet klassrum på Fryshusets gymnasium var förväntningarna uppskruvade till max under tisdagen. Till slut, tjugo minuter efter utsatt tid, hördes en elev ropa till en annan: ”Hon är här nu, jag såg taxin utanför.”

Författaren Chimamanda Ngozi Adichie är influgen på blixtvisit från Washington D.C. Hon ursäktar sig – både för förseningen och sina trötta ögon – och förklarar att hon de senaste dygnen, på grund av ett pressat schema, blivit berövad på sin sömn. 

Anledningen till besöket är att Sveriges Kvinnolobby, i ett projekt tillsammans med en rad organisationer, gett Adichies bok ”Alla borde vara feminister” som en gåva till alla Sveriges gymnasieskolor och elever i årskurs två. Nu är författaren själv på plats för att träffa några av eleverna som läst boken.

Adichie berättar att hon inte ens kände till ordet feminist när hon var i samma ålder som de svenska eleverna.

– Jag blev positivt överraskad när jag fick höra om det här projektet. När man skriver en bok är man inte säker på att någon kommer att läsa den, så när du inser att alla dessa stackars ungar blir tvungna att göra det blir du väldigt glad, säger Adichie skämtsamt och tillägger:

– Nej, men jag är väldigt tacksam. Det jag gillade med projektet var att det tydliggjorde att man tog feminism som ämne på allvar här. Något som jag verkligen uppskattar.

Läs mer: Ett feministiskt manifest i femton punkter 

Boken är baserad på Adichies berömda TEDx föreläsning med samma namn som hon höll i London 2012. Den väckte stor uppmärksamhet, har setts av mer än fyra miljoner människor på Youtube och Beyoncé samplade delar av talet på sin låt ”Flawless” från 2013.

Var anser du att feminismen befinner sig i dagsläget?

– Det har gjorts vissa framsteg, men det finns fortfarande saker som behövs göras. Det handlar inte bara om lagar och politik, utan mer om en förändring av attityder och kulturella idéer.

Om tio år: hur pass långt fram tror du samhället har kommit gällande dessa frågor?

– Målet med feminismen är att den ska vara överflödig. Jag önskar mig en värld där vi inte längre behöver feminism. Eftersom vi ska vara helt jämställda. Om tio år vill jag se mer kvinnor i riktiga maktpositioner: i politiken, i affärsvärlden, i medierna och i konstvärlden. Killar ska bli uppfostrade på ett annat sätt. Fler män borde se sig själva som feminister, och omfamna sin mer känsliga sida. Jag vill att kvinnor ska bli behandlade på samma sätt som män, och också bli betalda lika för samma jobb. Men jag vet inte om det någonsin kommer att hända, säger Adichie.

Chimamanda Ngozi Adichie

Föddes den 15 september 1977 i Enugu i Nigeria. 

 

Debuterade som författare 2006 med boken ”Lila Hibiskus”. Andra välkända böcker Adichie har gett ut är ”Det där som nästan kväver dig”,  ”Alla borde vara feminister” och ”En halv gul sol” som även har filmatiserats. 

 

Adichie har vunnit mängder av priser för sina verk, till exempel Chicago Tribune Heartland prize, PEN Beyond margins award och Hurston-Wright Legacy award. Hon vann även kategorin ”årets personlighet” på 2014 års MTV Africa Music Awards och blev av Time Magazine utsedd till en av de hundra mest inflytelserika människorna i världen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.