Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-09 01:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jag-har-aldrig-varit-med-om-en-sa-kulturhungrig-publik/

Vanligtvis sitter det 250 stycken i publiken. I år körde Cirkus Nikoljeff sin show för de femtio som ordningslagen tillåter.
Kultur

”Jag har aldrig varit med om en så kulturhungrig publik”

Färgsprakande och spektakulärt var Cirkus Nikolajeffs sommarshow på Ekenäsgård, vid Vänerns strand, strax utanför Mariestad. I denna coronapandemi som tvingar de flesta evenemang att ställa in, körde de på.

– Jag har aldrig varit med om att en publik på 50 personer låter som en mångflerhövdad. De är så kulturhungriga, säger Jesper Nikolajeff, cirkusdirektör.

Foto: Mickan Palmqvist

– För mig är kultur livsnödvändigt! Det är som de säger i Frankrike att mat ger näring till kroppen och kulturen ger näring till själen, säger Jesper Nikolajeff. Motorsågsjonglör, är en bland många andra talanger.

Jesper, heltidsanställd på Cirkus Cirkör och cirkusdirektör, satte ihop det här kompaniet för fyra år sedan. Han kontrakterade sina barn och vänner så de fick tid att umgås. Här har de skapat en semesterkänsla. De är annars utspridda inom cirkusbranschen världen över.

Cirkusartister har levt i ett undantagstillstånd sedan coronapandemin slog till. Allt ställdes in.

– Även om det är katastrofalt för ekonomin så rider vi på ett lyckorus här. Vi var uthungrade efter att få uppträda, säger Jesper.

Det finns en stor oro för framtiden. De har inte ens vågat tänka tanken på vad som sker om restriktionerna fortsätter.

Foto: Mickan Palmqvist

Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonards klättrar, kastar och och tar emot varandra i den vackra sommarkvällen. De hittade varandra som tio-åringar. Deras lekar utvecklades till klättring, lyft, kast och infångande. I dag har de utvecklat sin egna unika luftakrobatik.

Foto: Mickan Palmqvist

David Erikssons kroppsspråk är obetalbart, och hans förmåga att snappa upp och interagera med publiken drar upp nivån på skrattsalvorna ännu några steg.

Foto: Mickan Palmqvist

Ett drömskt ljus sipprar in genom springorna i den gamla ladan, och träffar de graciösa barnen Lilja Nikolajeff, Estelle Norholl, Savanna Nikolajeff och Lily Norholl. 

Foto: Mickan Palmqvist

Hungrande efter att uppträda, efter en vår i undantagstillstånd, intar Robin Leo, Mira Leonard och Ethan Law utescenen framför den kulturtörstande publiken.

Foto: Mickan Palmqvist

Mira Leonard och Esmeralda Nikolajeff kastar varande genom luften inne i ladan.

Foto: Mickan Palmqvist

Fabian Nikolajeff tar avstamp, mot den brinnande ringen.

Foto: Mickan Palmqvist

Belinda Nikolajeff är delad i tre bitar. Savanna Nikolajeff visar demonstrativt att det verkligen är ett hål där Belindas kropp borde vara.

Foto: Mickan Palmqvist

De ger allt. Den vibrerande lyckan pulserar ut till publiken.

Läs mer: Se bilderna från ett öde Gröna Lund

Ämnen i artikeln

Cirkus
Fotografi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 3 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 4 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 5 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 6 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 7 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 8 av 9
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 9 av 9
Foto: Mickan Palmqvist