Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Jag hoppas att vi aldrig ­hamnar i en liknande situation”

Peter Wolodarski.
Peter Wolodarski. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

DN:s ledning får hård kritik för behandlingen av delar av personalen i en artikel i Journalistförbundets tidning Journalisten.

– Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar, säger DN:s chef­redaktör Peter Wolodarski.

Kritiken handlar främst om att tolv av de anställda journalisterna 2013 plockades bort från DN:s redaktion för att placeras i lokaler på annat håll med arbetsuppgifter som upplevdes som meningslösa. De förlorade sin tillgång till tidningens journalistiska publiceringssystem.

I dag beklagar DN:s chefredaktör Peter Wolodarski den situation som uppstod.

– Vi var inne i en väldigt besvärlig neddragningsprocess hösten 2013, då var femte anställd fick lämna företaget. Tyvärr kunde vi inte lösa nedbemanningen helt på frivillig väg. Enskilda hamnade i kläm, vilket jag beklagar. Jag hoppas att vi aldrig mer ska behöva hamna i en liknande situation, säger han.

I dag har tio av de tolv accepterat avgångsvederlag och slutat. De återstående två är tillbaka på redaktionen. DN har också bytt hr-chef. Tidningen Journalisten hävdar att processen, förutom allt lidande för de inblandade journalisterna, kostat företaget runt 30 miljoner kronor.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger att summan är tagen ur luften. Han menar att flera uppgifter i artikeln är felaktiga, men vill inte peka ut vilka.

– Av respekt för de inblandade vill vi inte dra upp detta igen, säger han.

Under de här åren har DN också varit inblandad i en tvist i Arbetsdomstolen med fackklubben på företaget.

– Vi har det senaste året arbetat aktivt med att reparera skadan och återuppbygga relationen med vår fackliga motpart och medarbetarna. Det har resulterat i en förlikning med Journalistförbundet och de anställda som blev uppsagda. Alla tvistefrågor är lösta.

– Vår personalchef Magnus Janson, som började i höstas, har ett gott samarbete med Journalistförbundet och vår lokala klubb och jag hoppas att vi kan fortsätta i den andan, säger han.

DN:s fackklubbsordförande bekräftar att stämningen mellan ledning och personal är bättre nu.

– Det har varit fråga om en skadlig och mycket dyr personalpolitik, som vi tror är över. Journalistklubben är mycket nöjd med att företaget kunnat lösa våra tvistefrågor, säger Anders Forsström.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.