Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/james-wood-knausgard-borde-fa-nobelpriset-i-litteratur/

Kultur

James Wood: ”Knausgård borde få Nobelpriset i litteratur”

Kritikern James Wood i sitt hem. Foto: Emil Wesolowski

Den inflytelserike litteraturkritikern James Wood anser att 2018 års Nobelpris i litteratur inte borde delas ut – och att Karl Ove Knausgård borde prisas. DN ställde honom tre frågor och fick svar på fyra.

Var det rätt beslut av Svenska Akademien att dela ut två Nobelpris i år?

– Beslutet att dela ut två priser i år verkar lite underligt. Om det var rätt sak att dra in priset förra året, vilket de flesta tycker att det var, borde 2018 års pris förbli indraget som en påminnelse – för alltid märkt med ett ”x” som i ”uteblivet”. Det vore en tydlig signal.

Hur tror du att de senaste årens händelser har påverkat statusen för Nobelpriset i litteratur? 

– Nobelprisets roll är större, tror jag, än Svenska Akademien själv. Inte för att det som pågått i Akademien inte är allvarligt, eller för att Akademien är inkapabel att fatta märkliga litterära beslut – se bara på prisets historia och alla storartade författare, från Tolstoj och framåt, som inte fått det! Ändå representerar priset en sorts ideal för prestation och påverkan, och mänskliga misslyckanden – sexuella, politiska eller bara litterära – kan inte besudla det idealet. Men det kanske är för idealistiskt av mig?

Har du själv förtroende för Svenska Akademien?

– Det är svårt för mig att uttala mig, eftersom jag inte vet tillräckligt om vad Akademien gjort för att återuppbygga sig själv, men jag har hört att de gjort välbehövliga framsteg. På den litterära nivån skulle jag säga att jag har lika mycket ”förtroende” för Akademien som för vilket litteraturpris som helst – en liten grupp människor gör ett enda val ur hela världslitteraturen. På ett sätt är det förstås en omöjlig uppgift, så man ska väl inte ha för mycket ”förtroende” för den litterära processen. Å andra sidan – tänk på hur många förunderliga författare Akademien har uppmärksammat de senaste tjugo åren. Det är fortfarande värdefullt.

Det sista är ingen fråga, men James Wood ger självmant ett svar:

– Jag skulle bli glad om Ismail Kadare, Jenny Erpenbeck eller Karl Ove Knausgård vann!