Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 08:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-boris-johnson-drar-en-vals-och-hotar-med-forodande-konsekvenser/

Kultur

Jan Eklund: Boris Johnson drar en vals och hotar sin gamle chefredaktör

Boris Johnson på hal is. Foto: Oli Scarff/AFP

Boris Johnson vill bli brittisk premiärminister. Många i England anser att han är en clown och inte passar för jobbet. 

Ibland är det tid för klarspråk. Och vad författaren Max Hastings tycker om Boris Johnson kan man inte tvivla på efter att ha läst hans underhållande och förödande nedsabling i The Guardian. Per Svenssons noterade den i en krönika (DN 25/6).  

Hastings skriver att Johnson är moraliskt bankrutt, avskyr fakta och sanning, alltså är helt opassande som brittisk premiärminister. 

Veteranen Max Hastings var chefredaktör på konservativa The Daily Telegraph under 80-talet när Johnson var tidningens korrespondent i Bryssel. Hastings medger att Boris kunde vara en briljant underhållare, men han går över lik för att främja sina egna intressen och bryr sig inte ett skvatt om andras. Dessutom sägs han vara feg, säger alltid vad folk vill höra, och drar en annan vals när han möter nästa gäng.  

Hastings påstår att han har en rad meddelanden hemma i byrålådan där Boris hotar med ”förödande konsekvenser” om inte Hastings omedelbart slutar att kritisera honom offentligt. Glöm det, Sir.