Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-dags-att-checka-in-pa-ett-mystiskt-hotell/

Kultur

Jan Eklund: Dags att checka in på ett mystiskt hotell

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / TT

Många klassiska böcker och filmer utspelar sig på hotell. De kan ligga mitt i stan – eller ensligt och mörkt. Och var som helst i världen. 

Hotell är fantasieggande miljöer, där kan det hända lite vad som helst. Människor kommer och går. Det kan vara lika intimt och familjärt som anonymt. Vem är mannen som sitter gömd där bakom tidningen i lobbybaren? Vad var det för kvinna som just gjorde grandios entré? Vem är idioten som står och skäller vid desken?  

Och på ödsligare motell kan det hända hemska saker. Tänk på ”The shining” eller ”Psycho”. 

Det finns rätt många klassiska romaner som kretsar kring ett hotell. Två av de mest kända är E M Forsters ”Ett rum med utsikt” (1908) och Joseph Roths ”Hotell Savoy” (1924). 

Ett mer samtida exempel är brittiska Ali Smiths ”Hotel world”, och nu Eimear McBrides roman ”Strange hotel”. Den senare utspelar sig på massor av hotell världen över – från en varm sommardag i Avignon till en mörk natt i Oslo. Men räkna inte med några längre sociala utflykter i lobbyn. ”Strange hotel” handlar snarare om en smärtsam inre resa.   

Läs fler texter av Jan Eklund