Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-farbror-wong-och-hongkongs-anglar-ar-asiens-nya-vardagshjaltar/

Kultur

Jan Eklund: Farbror Wong och Hongkongs änglar är Asiens nya vardagshjältar

Unga sjukvårdare protesterar mot polisens våld i Hongkong. Foto: TT

Demonstrationerna i Hongkong har pågått i tre månader. Men hur länge kommer Peking att tillåta det? Det är en backlash för demokrati och medborgarrätt i stora delar av Sydostasien. 

Jag kan inte sluta tänka på ”Uncle Wong”, en blid äldre farbror i Hongkong som fått nog. Han är min nya och klarast lysande vardagshjälte.  

I stället för att sitta hemma och läsa en bok – eller ta en stilla promenad med hunden – drar han ut på gatorna för att stötta alla unga i megastaden som demonstrerar mot det politiska etablissemanget och Kinas växande makt i Hongkong. 

Farbror Wong har en käpp i handen, bär gul väst och vita simglasögon (för att skydda ögonen mot polisens tårgas).  

Ibland vädjar han till kravallpolisen att inte ingripa, ställer frågor och försöker få alla att lugna ner sig när det hettar till lite extra runt ännu ett gathörn. 

”Allt vi behöver göra är att vinna lite tid för att de unga demonstranterna ska hinna undan”, berättar farbror Wong för reportern Lily Kuo i brittiska The Guardian (13/9). ”Jag är villig att stå upp för ungdomen. Demonstrationerna förtjänar allas stöd. Om vi inte går ut på gatorna i dag har vi kanske ingen framtid i morgon”. 

I förra veckan fick polisen kritik av Amnesty international för att bruka övervåld. 

Farbror Wong är 82 år gammal och har sett en del. Nu är han ansluten till en informell medborgargrupp som går under beteckningen ”Änglarna” och består av frivilliga som vill hjälpa till för att skapa en friare och säkrare stad – även för aktivister som inte gillar Pekings kommunistiska ledarskap och anser att Hongkong dag för dag säljer ut sitt oberoende. 

Vissa av ”Änglarna” bär megafoner. När någon demonstrant grips ropar de ut hens namn för att de offentligt ska kunna identifieras och uppmärksamma jourhavande jurister om det akuta behovet av rättshjälp. Andra agerar sjukvårdare när offer för gummikulor eller tårgas har fallit – eller försöker stävja det spontana våld som förekommer även från den prodemokratiska sidan. 

Det finns en annan kategori Hongkongbor som agerar observatörer. De bär ofta gröna västar och dokumenterar vad de ser och hör. Offentliga fakta och korrekta nyheter är helt avgörande i en svajande rättsstat. Många massmedier i dagens Hongkong betraktas som köpta av Peking. Få tror på deras tillrättalagda bild av verkligheten. 

Man kan självklart se alla dessa reaktioner som en stigande misstro mot de lokala myndigheterna. Att statens långa arm även har infiltrerat och politiserat de hjälpande och sociala instanserna i samhället. Vem vill bli betraktad som en folkfiende av sin lärare eller läkare?

Ändå kan man undra om den tysta majoriteten är redo för en demokratisk revolution. Många ser snarare om sitt eget hus. Och demonstrationer är sällan bra för de kortsiktiga affärerna. 

Just nu är det snarare en kraftig backlash för medborgarrätt i stora delar av Asien. Flera länder i det tidigare så lovande Sydostasien har fallit för nya starka män – med stöd av röda eller blåblodiga generaler kan egentligen kvitta. Oroväckande ofta har de dessutom folkligt stöd. 

Kampen för yttrandefrihet hårdnar i länder som Thailand, Burma, Indonesien och Filippinerna. Där blickar liberalerna oroligt mot Hongkong. Den stökiga och framgångsrika megastaden har historiskt haft högt i tak. Där har fria debatter förts som länge var otänkbara i grannländerna.  

Kinas utrikespolitiska expansion i alla väderstreck är det nya. Hur den imperialismen tar form lär avgöra många nationers öde de kommande tio åren. Till skillnad från förr påverkar det även små länder i periferin som Sverige. Pekings globala propagandaoffensiv har nog bara börjat.  

Och att missnöjet där är stort med hur medierna framställer läget kunde ingen ta miste på som läste annonsen i DN i fredags (20/9). Avsändare var ”Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong”. Citatet jag minns lyder: ”Vi kommer utan tvekan att återhämta oss. Det gör vi alltid”. 

Låter olycksbådande i mina öron. Men vem vet? Farbror Wongs hjärta klappar fortfarande i Hongkong – och många unga går vid hans sida. 

Läs mer: Se och hör Uncle Wong i Hongkong