Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-i-dag-borjar-skolan-igen-och-med-en-glad-nyhet/

Kultur

Jan Eklund: I dag börjar skolan igen – och med en glad nyhet

Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Lisa Mattisson

Sommarlovet är över, barnens ryggsäckar ska packas igen. Och det hårt kritiserade betygskraven reformeras. Tack för det. 

Sommarens soliga och lata dagar är över för den här gången. I dag börjar skolan igen, alltid lite melankoliskt. Så långt kvar till nästa sommarlov och det fria livet ... Dags att packa sjuåringens lilla ryggsäck igen, spika upp scheman och lägga sig i tid. Och tjata på femtonåringen att läsa läxorna ordentligt nu när slutbetygen i nian närmar sig. Jag skulle inte vilja byta med kidsen. Alla dessa skoldagar... 

Men äntligen en glad skolnyhet. Som DN berättade i fredags ska regeringen reformera de hårt kritiserade och byråkratiska betygskraven. De ska bli lättare att förstå. Och faktakunskaperna ska uppvärderas. Skolverket och utbildningsminister Anna Ekström verkar vara överens, Centern och Liberalerna dessutom med på tåget. 

Även dagens på gränsen till sadistiska politik, där betygen inte ska sättas högre än elevens sämsta prestation, ska ses över. Tack för det! Om den regeln hade funnits under mina trötta tonår hade jag inte fått godkänt i många ämnen. 

Läs mer: Betygssystemet görs om