Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-jorn-donner-var-en-stor-och-ledig-europe/

Kultur

Jan Eklund: Jörn Donner var en stor och ledig europé

Jörn Donner.
Jörn Donner. Foto: Magnus Liam Karlsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Vad ska man minnas av Jörn Donner? Kanske hans pionjärinsatser för det öppna Europa. Och de skarpa böckerna om Ingmar Bergman. 

Fan så tråkigt med Jörn Donner. Ironiskt nog drog han sin sista suck i samma veva som Storbritannien lämnade EU. Donner var bland mycket annat en stor Europavän, han satt några år i Europaparlamentet och var stolt över att som finsk riksdagsman ha drivit på för att lotsa in Finland i EU. Vilket förstås inte hindrade honom från att skämta högt om nitiska och fantasilösa byråkrater i Bryssel eller Stockholm. 

Genombrottet skedde med reportageböckerna ”Rapport från Berlin” (1958) och ”Rapport från Donau” (1962). Donners pionjärinsatser under kalla kriget öppnade dörren till det stängda Öst- och Centraleuropa. 

Vid den tiden kom också boken om Ingmar Bergmans filmkonst, ”Djävulens ansikte”, och det säger en hel del om hans mångsidighet. Ni ska inte heller missa den sena ”Bergman: PM”, som gavs ut på Ekerlids förlag 2009. Någon borde slå ihop dem och trycka en nyutgåva. Vilka skarpa – och ledigt framförda – inblickar i Bergmans liv och verk. 

Läs mer: En mammut har gått ur tiden