Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jan-eklund-superdivan-imelda-marcos-gor-comeback-och-viftar-bort-all-kritik/

Kultur

Jan Eklund: Superdivan Imelda Marcos gör comeback och viftar bort all kritik

Imelda Marcos gav slöseriet och korruptionen ett ansikte under 80-talet.
Imelda Marcos gav slöseriet och korruptionen ett ansikte under 80-talet. Foto: Aaron Favila/TT

På 80-talet blev Imelda Marcos en global symbol för korruption och aningslöst slöseri. Själv säger Imelda att hon bara gjorde Filippinerna känt i världen. Dokumentären ”Kungamakerskan” (SVT Play) ger sensationella inblickar i maktens boningar. 

Kameran sveper över megastaden Manilas skräpiga kanaler och blänkande skyskrapor. Klipp till en bil som rullar fram i staden, en äldre dam sitter i baksätet, hon ser ut att dagdrömma, och en röst börjar tala:

”När jag ser Manila i dag blir jag deprimerad och ledsen. Det här var ett litet paradis. På min tid fanns inga tiggare.”

Bilen stannar vid ett rödljus, damen har en bunt sedlar i handen, hon vevar ner rutan och börjar dela ut pengar till barnen som samlats kring bilen. ”Imelda”, tjoar ungarna. 

Senare i filmen säger hon: ”De fattiga söker alltid en stjärna i nattens mörker.” 

I dag är Imelda Marcos nittio. Hon var rikets första dam mellan 1965 och 1986 och blev själva sinnebilden för en aningslös och korrumperad diva, en modern Marie-Antoinette som levde lyxliv när folket svalt och revolterade. 

Imelda tvingades i landsflykt tillsammans med sin man, president Ferdinand Marcos, och det kitschiga palatset vid Pasig River plundrades. Där fanns till mångas häpnad några tusen par skor i en ändlös garderob (plus en skottsäker behå). Den tidigare fotomodellens extravaganser spred sig över världen.  

Lauren Greenfields dokumentär ”Kungamakerskan” (SVT Play) skänker sensationella inblickar i dåtidens maktpolitik, Filippinernas historia och USA:s korrumperade utrikespolitik. För Marcos var ”America's boy”, den starke killen från det katolska och västvänliga landet som skulle skydda Sydostasien från kommunismen under kalla kriget. 

Men mest handlar det om Imelda. Hon har tillåtits återvända och låter sig villigt intervjuas i vräkiga miljöer, viftar helt obekymrat bort frågor om maktmissbruk. Hon ser sig oblygt som Filippinernas och hela världens stora mamma. Vem behöver inte en trygg famn och en vacker saga att tro på? Hon gjorde ju Filippinerna känt i världen!

Imelda och Ferdinand reste jorden runt på statsbesök och umgicks med kändisar. Minglade med Andy Warhol och Donald Trump, förhandlade med Mao, Khaddafi och Saddam Hussein. Bodde på Waldorf Astoria i New York, köpte skyskrapor till frukost och ett hus i Beverly Hills till lunch. Beställde juveler från Paris och klänningar från Rom under eftermiddagen, flög framåt kvällen vidare till Vita huset för att gå på bankett med USA:s president.   

Mest absurd är historien om Imeldas exotiska djur. Hon lyckades mot alla odds muta till sig ett flock giraffer och zebror från Kenya och lät plantera in dem på en liten filippinsk ö som heter Calauit. Nästan alla familjer som bodde på ön tvångsförflyttades. Där strövar djuren än i vild misär. 

Men fallet blev tungt. ”Man kan ha många vänner”, suckar Imelda, ”men när man inte har någon makt längre, vill de inte kännas vid en.”

Hur mycket försnillade paret Marcos ur statskassan? Jurister talar om tiotals miljarder dollar. Imelda påstår att hon är pank, men det hänger fortfarande tavlor av Picasso och Michelangelo på hennes väggar.  

Ingen har på allvar lyckats fälla Imelda i domstol. Familjen har gjort comeback i politiken, svarta intriger vävs i kulisserna för att dynastin Marcos ska erövra tronen igen. Sonen Bongbong var mycket nära att vinna vicepresidentposten i valet 2016 och siktar nu av allt att döma på presidentvalet 2022.

Flera källor i Greenfields film påstår att Marcos stulna rikedomar slussas tillbaka till Filippinerna för att köpa politisk makt. Familjen stöttade Rodrigo Duterte i presidentvalet 2016 och banade väg för den nybrutala populismen i landet. Duterte har tackat dem offentligt och såg snabbt till att Ferdinand Marcos till sist fick begravas på Hjältarnas kyrkogård i Manila. 

Den osannolika Imelda intrigerar framgångsrikt vidare. Med eller utan sin skottsäkra behå.   

Läs fler krönikor och andra texter av Jan Eklund 

Läs mer:

Protester när diktatorn begravdes i Manila 

”Mördaren i Manila” ger den brutala populismen ett ansikte