Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jan Gross: Ny lag har som syfte att förfalska Förintelsens historia

En ny polsk lag riskerar att omöjliggöra varje debatt om polackers delaktighet i förföljelsen av landets judar. Historikern Jan Gross ser en makthungrig regering slå mynt av befolkningens värsta drifter.

När Polen president Andrzej Duda på tisdagen godkände den lag som gjorde det olagligt att lägga någon skuld på landet för de tyska nazisternas krigsförbrytelser, insisterade han på att åtgärden skulle garantera Polens ”värdighet och historiska sanning”.

Ändå är lagens främsta syfte ett annat: att förfalska Förintelsens historia.

Lagens främsta syfte är ett annat: att förfalska Förintelsens historia.

Enligt lagen kan den som refererar till Auschwitz–Birkenau som ”polska dödsläger” dömas till böter eller fängelsestraff på upp till tre år. Men om detta hade varit det enda syftet kunde lagstiftarna helt enkelt ha kriminaliserat användningen av denna fras genom att infoga den i lagtexten.

Men det var inte så de gjorde. I stället använde de ett mycket vidare språkbruk. Och det skedde knappast i förbiseende. Lagförslaget utarbetades för två år sedan, och upphovsmännen fick tydlig återkoppling med innebörden att det borde omarbetas med lagens syfte tydligare utskrivet.

Hade de valt den första, enkla lösningen hade ingen utanför Polen ägnat saken någon uppmärksamhet. Det finns överväldigande historisk bevisning för att det var tyskarna som anlade utrotningslägren på polsk mark. Och om detta över huvud taget skulle ha satts i fråga, så twittrade Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel förra veckan att det är Tyskland ensamt och ”ingen annan” som bär ansvaret för Förintelsen.

Men målet med denna lagstiftning är mycket mer ambitiöst än så. De polska myndigheterna vill tysta varje debatt om polackernas egen delaktighet i förföljelsen av landets judiska medborgare, genom att göra det olagligt att diskutera frågan ”offentligt och mot fakta”.

Det finns farhågor om att lagen skulle kunna göra att praktiskt taget varenda judisk överlevande från Förintelsen i Polen hamnar i farozonen för ett åtal. Jag har läst hundratals vittnesmål från överlevande, men jag minns inte ett enda som inte innehåller inslag av förräderi, utpressning eller angiveri från polska landsmän.

Dagen efter att lagförslaget hade behandlats av den polska senaten – i samband med den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – fylldes de israeliska tidningarnas förstasidor med vittnesmål från överlevande och deras familjemedlemmar. Många judar menade att de än en gång kände sig hotade, eftersom den föreslagna lagen skulle göra deras berättelser olagliga.

Trots att president Duda hänsköt lagen till Polens konstitutionsdomstol för ”förtydligande” kommer eventuella förändringar i den att göras efter att den träder i kraft.

För oberoende medier och oppositionspolitiker i Polen är detta en katastrof, i utrikespolitiskt hänseende. Landet befinner sig redan på kollisionskurs med EU om regeringspartiet Lag och rättvisas (PiS) systematiska nedmontering av det oberoende rättssystemet. Nu har den nya lagen skapat ett diplomatiskt storgräl med Israel om historieförfalskning av Förintelsen. Även USA har givit sig in i debatten och förklarat att om lagen gick igenom skulle det undergräva Polens ställning som strategisk partner i framtiden.

Mitt hemlands isolering bland de västerländska demokratierna blir allt tydligare.

Mitt hemlands isolering bland de västerländska demokratierna blir allt tydligare.

Och ändå skymtar en ännu större katastrof inom landet. Under förespeglingen att man försvarar Polens suveräna rätt att stifta sina egna lagar, underblåser myndigheterna de främlingsfientliga och antisemitiska fördomarna hos vissa delar av allmänheten, samtidigt som själva processen ytterligare förbittrar dessa ressentiment.

Regeringskontrollerade medier har ytterligare rört upp känslorna genom att antyda att yttre krafter – i synnerhet judar – vill hindra Polen från att berätta sanningen om sin egen historia: det vill säga att utrotningslägren uppfördes och drevs av tyskarna och inte av polackerna.

Föga förvånande kan man nu se hur antisemitismen växer sig starkare i sociala medier, på tv och i de tidningar som stöder regeringspartiet. Ett samhälle som mobiliseras kring denna typ av lögnaktig propaganda kommer bara att bli än mer främlingsfientligt, tills de mest öppet sinnade unga polackerna kommer att börja betrakta sitt land som en obeboelig plats. Detta är farligt: ​​för medborgare i EU är det lätt att flytta och bosätta sig i ett annat land.

Förra gången en polsk regering använde antisemitism i sin officiella propaganda – för 50 år sedan, med kommunistpartiet vid makten – ledde den efterföljande etniska rensningen till att tusentals överlevande från Förintelsen och deras barn emigrerade från Polen.

I dag, i ett mono-etniskt Polen, kan det vara den utbildade elitens tur att emigrera, med oersättliga följder för landets sociala kapital.

Detta tycks dock sakna betydelse för PiS ledare Jaroslaw Kaczynski. Hans parti söker en konstitutionell majoritet i parlamentet som kan göra det möjligt att på laglig väg bana väg för en auktoritär regim och säkra makten för lång tid framöver.

I ett tal nyligen reflekterade Kaczynski över att det kommer att ta tolv år (underförstått tre valsegrar) innan ”Polen ligger under plogen”. För en gångs skull kan han ha underskattat den destruktiva kraften i en regering som är redo att exploatera sin befolknings värsta instinkter för att stanna kvar vid makten. Jag fruktar för mitt hemland just nu. Och jag vågar knappt föreställa mig den inverkan som ytterligare tolv år av PiS-styre kan ha på Polens folk.

Övers. från engelska: Björn Wiman

JAN GROSS

Jan Tomasz Gross (f 1947) är polsk-amerikansk historiker som är verksam vid Princeton University.

Han väckte stor uppmärksamhet världen över med boken ”Neighbors” (2001) som visade hur polacker aktivt deltog i massakern av hundratals judar i byn Jedwabne sommaren 1941.

Gross emigrerade till USA i samband med 1968 års antisemitiska utrensningar i Polen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.