Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jan Guillou om författaruppropet: ”De flesta som undertecknat är okända”

Foto: Nicklas Thegerström och Julia Mård

Jan Guillou väljer att delta på bokmässan i höst. Yttrandefriheten går före olämpliga åsikter, menar författaren som också avslöjar ämnet för sin nya roman.

Jan Guillou försvarade Nya Tiders omdebatterade medverkan på redan på fjolårets Bokmässa:

– Diskussionen förra året var lite mer remarkabel eftersom bokmässans tema var just yttrandefrihet. Det gjorde beslutet enklare, säger han.

Läs mer: 150 författare i upprop mot Bokmässan

Även i år menar han att det är svårt att dra gränsen mellan vem som är lämplig respektive olämplig att delta på mässan. Yttrandefriheten måste gå först:

– Ja, något mer främmande för mig än att bojkotta en mässa därför att det är olämpliga personer där, det finns inte. En bokmässa handlar om det tryckta ordet, symbolen för yttrandefriheten. Jag kan inte se någon skillnad mellan de här Nya Tider och Sverigedemokraterna. Ska vi då säga samma sak om riksdagen: ”vi kan inte ha Sverigedemokrater i riksdagen, jag bojkottar riksdagen”.

I dagsläget har 139 författare undertecknat uppropet mot Nya Tiders medverkan på mässan. Jan Guillou tycker att det överraskande.

– Det är förvånansvärt många författare som har undertecknat det här. De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, men jag finner också min nära vän Göran Rosenberg där och det förvånar mig.

Läs merLena Andersson: Låt inte Nya Tider bli martyrer för åsiktsfriheten

Det är väl också en del kända författare bland underskrifterna?

– Ja, de flesta sa jag. Jag sa inte att Peter Englund eller de här andra gökarna från Akademien är okända. Men de flesta som undertecknat har jag aldrig hört talas om.

Är det inte allvarligt att en av Nya Tiders ägare står bakom en video som uppmanar till ”hembesök” hos journalister?

– Det är ett sätt att uppföra sig på som jag är starkt kritisk till, men så där håller alla sådana här högernationalister på. Varje gång jag skriver en kolumn får jag hundratals meddelanden från dem. Om det är från Nationaldemokrater eller Sverigedemokrater är oerhört svårt att säga, för det finns egentligen ingen vettig skillnad mellan dem – i språket ligger de mycket nära nazismen. De är väldigt obehagliga, men att jag är emot sådana här figurer innebär inte att jag är emot yttrandefriheten.

Jan Guillou är själv aktuell med en ny bok inför höstens Bokmässa i Göteborg. Det blir den sjunde delen i hans romansvit ”Det stora århundradet”:

– Den har en mycket enkel titel, passande i sammanhanget: ”1968”. Den ingår i serien ”Det stora århundrandet” och berättelsen handlar om 1968, vilket framgår av titeln.

Läs mer: Peter Englund: Bokmässeledningen resonerar fyrkantigt

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.