Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jan Helin: Mustafa-krönika var ett misstag

Jan Helin – chefredaktör och disclaimer-innovatör.
Jan Helin – chefredaktör och disclaimer-innovatör. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin tar avstånd från en krönika om Omar Mustafa men försvarar skribenten Monica Gunne.

Aftonbladets kolumnist Monica Gunne har hamnat i blåsväder efter en krönika om Omar Mustafa, som tvingades lämna Socialdemokraternas styrelse under lördagen.

Kolumnen, som trycktes i gårdagens Aftonbladet, kritiserades skarpt för sina lösa antaganden om Mustafa när den under dagen fick spridning. Därför försågs texten på Aftonbladet.se med ett förord av chefredaktör Jan Helin.

"Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det", skriver han om texten, och kallar publiceringen för ett misstag.

Gunnes kolumn har också fått hård kritik från kultursidan och ledarredaktionen.

Monica Gunne själv ville lyfta kvinnors rättigheter och anser att hon blivit missförstådd. Efter att först ha svarat på DN:s frågor ringer hon upp och tar tillbaka allt hon sagt. Hon vill inte uttala sig, eftersom hon "inte vill skada tidningen".

Varför inte bara ta bort krönikan, Jan Helin?

– Jag övervägde det, men den är publicerad och har skapat en het debatt och diskussion, det vore på grund av det konstigt att ta bort den, säger Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare.

Varför vidhäfta ett uttalande från dig som inledning till texten?

– Jag ville klargöra min syn på texten, att jag begått ett misstag som utgivare som publicerat den eftersom den är felaktig. Om man inte vet vad Omar Mustafa står för bör man heller inte spekulera i det och göra honom till företrädare för uppfattningar han aldrig uttalat.

Har du någon gång tidigare skrivit till ett sådant uttalande?

– Nej.

Tre avdelningar på Aftonbladet går offentligt emot Monica Gunne - kommer hon att ha jobbet kvar?

– Ja, hon är en uppskattad skribent av såväl läsarna, mig och medarbetarna. Hon har skrivit för Aftonbladet i 40 år och aldrig tidigare gjort ett sådant här misstag. Jag har pratat med Monica och vi är överens om att texten blev otydlig och fel, säger Jan Helin.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.