Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jan Helin: SVT ska sluta med kritiserade markeringar

00:30. Efter SVT:s slutdebatt tog SVT avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson om personer som ”inte är svenskar”.

Efter SVT:s sista partiledardebatt tog SVT avstånd från ett uttalande gjort av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Avståndstagandet väckte starka reaktioner och nu skriver SVT:s programdirektör Jan Helin att de ska sluta med den typen av markeringar.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson riktar kritik mot Helin.

– Han talar om ”självkritik”, men jag förstår inte vad denna självkritik handlar om, säger han till Expressen.

Under partiledardebatten uttalade sig Jimmie Åkesson om svårigheter för invandrare på den svenska arbetsmarknaden. 

– Jo, det är för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige, sade Åkesson i debatten.

SVT tog efter debatten avstånd från uttalandet och hänvisade till demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen

Avståndstagandet väckte skarpa reaktioner och nu skriver Jan Helin att SVT ska arbeta för att sluta med den typen av markeringar.

”Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten”, skriver Jan Helin på DN Kultur

”Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp”, skriver han.

Jan Helin i tv-huset i Stockholm.
Jan Helin i tv-huset i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter att SVT tog avstånd från Åkessons uttalande krävde SD en ursäkt och Jimmie Åkesson valde att bojkotta public service-bolagets valvaka. 

SVT:s chef för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz sade att avståndstagande hade kunde gjorts på ett annat sätt men samtidigt att SVT står fast vid avståndstagandet.

Läs mer: Eva Landahl byts ut för att ha gillat SD-kritik på Twitter

”Vi uppfattades i bästa fall som ängsliga, i sämsta fall som partiska mot ett parti, därtill blev vi effektivt utnyttjade som ensidigt utnämnd politisk motpart”, skriver Jan Helin.

Däremot håller han fast vid vikten av demokratiparagrafen som han menar är mer relevant än på länge.

”En mindre dramatisk slutsats av det som inträffade i fredags är att vi helt enkelt kunde ha skött vårt journalistiska hantverk bättre och att demokratiparagrafen fortsatt är förenligt med principen om opartiskheten”, skriver Jan Helin.

I ett uttalande till Expressen kritiserar SD-ledaren Jimmie Åkesson Helins uttalande.

– I klartext innebär SVT:s agerande att den styrande majoriteten bestämmer vad oppositionspolitiker får säga i en valdebatt i den statliga ägda tv-kanalen. Det är faktiskt helt absurt, säger Åkesson.

Han menar att han har svårt att tolka Helin och att texten ger honom “dåliga vibbar”.

– Han talar om "självkritik", men jag förstår inte vad denna självkritik handlar om. I sak fortsätter han att ta ställning mot ett riksdagsparti, och tycks vilja skärpa den hållningen ytterligare, säger Åkesson till Expressen.

SD:s presschef efter mötet med SVT: De bad inte om ursäkt

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har tidigare sagt att det var både onödigt och olämpligt att SVT tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande under partiledardebatten. Funcke välkomnar nu Jan Helins besked att SVT ska sluta med markeringar av den typen.

– Jag tycker det är alldeles utmärkt. Man behöver inte använda pekpinnar i alla situationer. I synnerhet inte när någon säger något som kan verka stötande och sedan omedelbart blir bemött av en annan person i studion, säger Nils Funcke.

Jimmie Åkessons uttalande under partiledardebatten fick Annie Lööf att slå näven i bordet och följdes av en upprörd ordväxling mellan partiledarna.

I fall Åkessons uttalande hade varit oemotsagt anser Funcke att det hade räckt om programledarna ställde kritiska frågor till Åkesson, i stället för att ta avstånd från hans uttalande.

– Jag tycker bara att det bekräftar den bild jag har att sändningstillståndet i kombination med Granskningsnämnden inte skapar bra journalistisk. Den skapar bara ängsliga redaktörer och reportrar. Man måste ha tilltro till tittarnas egen förmåga, säger Nils Funcke.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.