Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jane-fonda-gripen-pa-klimatdemonstration/

Kultur

Jane Fonda gripen på klimatdemonstration

Jane Fonda Foto: David Swanson/AP

Den amerikanska skådespelaren Jane Fonda har gripits i samband med en protest mot klimatförändringar utanför kongressen i Washington D.C. Inspirationskällan till hennes nyväckta kamp är Greta Thunberg. 

– Vi måste agera som om vårt hus står i brand, säger Jane Fonda, och lånar ett citat av den svenska klimataktivisten.

Den 81-åriga skådespelaren greps på fredagen tillsammans med 15 studenter när de genomförde en demonstration på trappan till USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i Washington D.C. 

Händelsen inträffade i samband med att Jane Fonda lanserade sin kampanj ”Fire Drill Fridays”, en civil olydnadsinsats för att öka medvetenheten om miljöutmaningar, skriver CNN.

På sociala medier visas bilder på hur Jane Fonda blir bortförd i handfängsel av polisen. Polisen bekräftar att man har gripit aktivisterna:

”I dag har polisen anhållit 16 personer för att olovligt ha demonstrerat utanför den östliga delen av den amerikanska kongressbyggnaden”, säger Eva Malecki, presstalesperson för Kongresspolisen till CNN.

Jane Fonda bor i Los Angeles men har tillfälligt flyttat till Washington för att delta i protesterna mot klimatförändringen. Det säger hon i en videoinspelning på sin Facebooksida, där hon också berättar att hon har inspirerats av Greta Thunberg och andra ungas aktivism.

https://twitter.com/Janefonda/status/1175259592311357440?s=20

– Hon har läst vetenskapliga rapporter om klimatförändringar och insåg att krisen är på väg rakt emot oss, som ett tåg, men konstaterade också att folk inte vidtog några åtgärder. Det traumatiserade henne så att hon slutade äta. Jag hade inte förstått att hon varken åt eller pratade under nästan ett år. Det var verkligen chockerande för mig, sa Fonda nyligen om den svenska 16-åringen i en intervju med The Los Angeles Times.

Liksom Greta Thunbergs ”Fridays for Future”-kampanj tänker Jane Fonda demonstrera vid Kongressen varje fredag med sin kampanj för att få regeringen att göra mer för klimatet.  

Jane Fonda är känd för sin aktivism och har bland annat besökt Sverige i samband med partiets Feministiskt initiativs lansering för att komma in i riksdagen valet 2006.