Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/janne-josefsson-blir-ny-kronikor-i-dagens-nyheter/

Kultur

Janne Josefsson blir ny krönikör i Dagens Nyheter

Janne Josefsson. Foto: Anders Deros/TT

En av Sveriges mest välkända och uppskattade journalister blir medarbetare i Dagens Nyheter. Efter 30 år på SVT kommer Janne Josefsson från och med mitten av augusti att bli en DN-profil.

Han har upprepade gånger vunnit några av landets mest prestigefyllda journalistpriser och han brukar toppa listan över de journalister som svenska folket uppskattar mest.

Janne Josefsson, mest känd som undersökande reporter från SVT:s ”Uppdrag granskning”, blir ny medarbetare och krönikör i Dagens Nyheter.

– Jag har ju precis slutat på SVT och är numera fri, och då kom det här erbjudandet från DN. Det gjorde mig förvånad och glad. Jag är ju inte direkt någon skrivande journalist. Jo, jag skrev krönikor på GT:s kultursida en gång i tiden, men det ledde till att den dåvarande kulturchefen fick sparken, trots att de censurerade bort tre meningar. Så vi får se hur länge det varar, säger Janne Josefsson och skrattar.

Valstugereportaget, Osmo Vallo, Göteborgskravallerna, datummärkningen av köttfärs – få reportrar har genom sin journalistik haft så stor påverkan på samhället som Josefsson. Omstridd, har han varit också, för sina ”skjutjärnsmetoder” och för anklagelser om att han ibland gått för hårt fram.

Under våren har han varit högaktuell med tv-serien som bär hans eget namn, ”Josefsson” i SVT. Där har han återvänt till många av de granskande reportage han gjort under sina 30 år på bland annat ”Uppdrag granskning” och föregångaren ”Striptease”.

– Mina föräldrar läste bara Göteborgs-Posten men jag prenumererade på DN redan som 16–17-åring. Det var en av anledningarna till att jag kom in på journalisthögskolan fick jag veta långt senare. De var imponerade av att en arbetargrabb som jag läste Dagens Nyheter, säger Janne Josefsson och tillägger att han kommer fortsätta att göra flera serier för SVT.

Vad kommer dina texter i DN att handla om?

– Jag tror att jag kan bli motvallskärring nummer två i DN efter Hanne Kjöller, säger Janne Josefsson och tillägger att han kommer att fortsätta frilansa även för SVT.

Janne Josefsson började sin karriär på Sveriges Radio i mitten av 1970-talet och slog sedan igenom som envis reporter tillsammans med bland andra Lasse Brandeby på den legendariska Radio Göteborg/Sjuhärad. DN kommer efter sommaren att starta en helt ny redaktion i Göteborg med flera nya medarbetare som ska ge en bättre bevakning av Västsverige.

– Vi är otroligt glada över att Janne Josefsson blir en DN-profil. Sverige behöver orädda journalister som gräver där andra tar ett steg tillbaka. Det ska bli spännande att följa honom som skrivande journalist, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. 

Janne Josefsson inleder sitt medarbetarskap i DN i mitten av augusti.

Peter Wolodarski: Därför satsar DN på Göteborg