Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Japan omfamnar Kazuo Ishiguro

I Japan omfamnas årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, som vore han japan.

Till skillnad från Haruki Murakami har Ishiguro inte varit någon allmänt känd författare bland japanska läsare, rapporterar Reuters. Fram till nu vill säga. De japanska tidningarna slog upp hans Nobelpris stort och presenterade honom som en författare från Nagasaki som blev brittisk medborgare först som vuxen. Tidningen Sankei Daily utropade Ishiguro som den tredje infödda japanen som får Nobelpriset, efter Yasunari Kawabata (1968) och Kenzaburo Oe (1994).

Även regeringen uttryckte sin stolthet:

Foto: Alastair Grant/AP

"För regerings räkning skulle jag vilja uttrycka vår lycka över att en etnisk japan...har fått Nobelpriset i litteratur", sade en talesperson för den japanska regeringen.

Kazuo Ishiguro lämnade i själva verket Japan redan som femåring då fadern som var oceanograf hade fått jobb i Storbritannien.

– Jag har alltid sagt, genom min karriär, att även om jag vuxit upp i det här landet... är mycket av mitt sätt att se på världen, och min konstnärliga inriktning, japansk, eftersom jag är uppfostrad av japanska föräldrar som talade japanska, sade han på presskonferensen som Reuters direktsände från Nobelpristagarens trädgård.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.