Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jasenko-selimovic-sex-punkter-for-att-overleva-den-mentala-coronakrisen/

Kulturdebatt

Jasenko Selimovic: Sex punkter för att överleva den mentala coronakrisen

Bild 1 av 4 Det är lätt att känna sig ensam och isolerad – just därför blir samhällsdebatten desto viktigare.
Foto: Adam Ihse/TT
Bild 2 av 4
Foto: Adam Ihse/TT
Bild 3 av 4
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 4 av 4 Jasenko Selimovic
Foto: Leif R Jansson / TT

Kriser förvrider verklighetsuppfattningen och förvränger språket. Även då måste regeringen och experter ifrågasättas av pålästa medborgare. Jasenko Selimovic påminner om sex demokratiska frågor att hålla ögonen på under våren. 

1. Avhumanisera inte. Kriser förvrider verklighetsuppfattningen, förvränger språket. Obemärkt börjar människor prata om att det är oundvikligt att många gamla dör, att man bör räkna med det, som om de pratade om människor i äldre stenåldern. Men den som kan dö är din fru, din vän, din första kärlek vars hand du höll i biomörkret. Undertexten att ”de skulle dö ändå, de var gamla, hade andra sjukdomar” är en för jävlig avhumanisering. 

När du själv är gammal kommer du förstå. Att göra levande människor till staplar och grafer minskar deras värde. Ja, många människor kommer dö. Men förhåll dig till var och en av dem som om det vore din pappa. 

2. Kämpa för det som du anser vara rätt. De som styr, regeringen och deras satelliter, bönar, pratar och kommenderar om att ”vi ska göra detta tillsammans”. Men vi gör inte detta tillsammans. Regeringen bestämmer mycket mer än vi andra, att låtsas något annat är bisarrt. Därför måste du kämpa mot det som du anser vara fel, både som medborgare och som oppositionspolitiker. Om du gormar, twittrar, skriver artiklar, bildar opinion som får till stånd bättre beslut, kanske du räddar några människor. Det kan man inte låta bli att göra. Inte heller är detta ”tjafs” och ”käbbel”. 

Regeringen vill jobba ostörd, få så lite kritik som möjligt, få folk att inte ifrågasätta deras åtgärder och expertis. Men att inte tro på vetenskapen är en sak, att ifrågasätta ett uttalande av en expert en annan. Gå därför inte med på det. Regeringar gör fel. Experter bedömer fel. Vi har sett vaccin som ger narkolepsi, registrering av romer, ansvariga som går på teater och firar jul när människor drunknar, politiker som låtsas att landet inte har några gränser, ansvariga som bedömer att coronasmittan stannar i Kina, att det inte kommer att bli en klassisk pandemi med väldigt många sjuka. 

I kriser gör regeringar och experter många fel. Det är inget konstigt, det är en stressituation. Men läget blir inte bättre om alla accepterar blint, utan att ifrågasätta det som sägs. Om du hör ologiska expertsvar – ifrågasätt dem. Om du tycker att räddningspaket räddar bara vissa företag och inte alla – jobba för att ändra det. Om du ser ett kulturliv som förtvinar på några dagar – kräv snabbt ingripande. Om du tycker att regeringens åtgärder är rätt – kämpa för dem, men låt bli diktaturfasoner att tysta andra. 

Demokratin är inte en störning, ett tjafs som man ägnar sig åt när endast oviktiga saker ska avhandlas, utan ett sätt att förbättra beslut. Debatten eliminerar de grövsta felen, sållar fram bäst åtgärd. Det kan vara avgörande för väldigt många människor nu. Hur långt ska man gå i att opponera sig? Som vanligt: man måste respektera lagen men man har rätt att kämpa för att lagar ändras, om man anser att de är skadliga. 

Det är ju besynnerligt att medborgarna fortfarande inte har vissa svar, att svenska myndigheter håller sina siffror, krisscenarier och beräkningar hemliga.

3. Kräv ledarskap. Låt inte regeringen undvika ansvar genom att gömma sig bakom myndigheter. De vill att myndigheterna tar smällen om något går fel. Acceptera inte pratet om att de som protesterar mot ”expertisen” är populister. Det är ett sätt att minska kritiken och få en lydig flock. Men det finns aldrig en enhetlig expertis, utan alltid många experter med motstridiga åsikter. Det är regeringens uppdrag att besluta och ditt uppdrag som medborgare att ifrågasätta oklara, ologiska påståenden. Det är inte ditt fel att du inte förstår utan deras uppdrag att förklara. Håll en nagel i ögat på alla som beslutar nu. Det kan vara skillnaden mellan liv och död.  

4. Acceptera inte politiserandet av krisen. Det är inte ”höger” att tycka att man måste stänga skolor, införa striktare restriktioner. I Storbritannien förklaras samma ståndpunkter vara ”vänster”. Varför? För att regeringen i Storbritannien, som är höger, avfärdar kritiken så. ”Det är bara våra vanliga vänstermotståndare som egentligen vill komma åt oss, de är inte intresserade av besluten”. De som smutskastar andra och kallar dem ”populister” kan fundera i vilket sällskap de själva befinner sig i.

5. Kräv att alla politiska ledare tar sitt ansvar. Oppositionens och samarbetspartiernas representanter sover, med några hederliga undantag. Politiker får inte överge människorna som de leder när folk behöver hjälp. Kräv att de är där för dig, inte att de minskar sitt antal i riksdagen till 55. För om vi inte behöver dessa riksdagsledamöters röster och åsikter nu, då kommer vi verkligen inte att behöva dem för oviktiga beslut längre fram. Poängen med ledamöter är inte att de ska skyddas utan att de ska se till att folket får ett skydd. 

Tvinga oppositionen att se till att åtgärderna är temporära. Enorma frihetsinskränkningar införs och lusten att förlänga vissa av dem även efter krisen kommer bli stor. Landet är lättare att styra om få opponerar sig, om många är beroende av statskassan och regeringens nåder. Men poängen med landet är inte att det ska vara lätt att styra för regeringen och att medborgarna ska vara lydiga inför makten utan att landet ska vara rimligt och meningsfullt för oss medborgare. 

6. Kräv öppenhet och transparens. Det är ju besynnerligt att medborgarna fortfarande inte har vissa svar, att svenska myndigheter håller sina siffror, krisscenarier och beräkningar hemliga. Regeringen måste tvingas att vara transparanta, effektiva, genomtänkta. Det är skarpt läge. Kräv mer och inte mindre av alla. Och av dig själv. 

Läs mer: Nu prövas vår förmåga att leva med ovisshet