Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jayne-svenungsson-blir-ny-ledamot-i-svenska-akademien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jayne Svenungsson blir ny ledamot i Svenska Akademien

Jayne Svenungsson.
Jayne Svenungsson. Other: Gunnar Menander

I går kväll beslutade Svenska Akademien att välja in teologen och skribenten Jayne Svenungsson på stol nummer nio, skriver de i ett pressmeddelande. Hon efterträder författaren Torgny Lindgren, som avled i mars.

Jayne Svenungsson, född 1973, är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och har bland annat intresserat sig för gudsbegreppet i ett idéhistoriskt perspektiv. Hennes avhandling, "Guds återkomst: En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi", kom ut 2004. För några år sedan gav hon ut ytterligare en stor studie, "Den gudomliga historien: Profetism, messianism och andens utveckling" (2014).

I höst är hon dessutom aktuell med en antologi om Martin Heideggers så kallade svarta häften, "Heidegger's Black Notebooks and the Future of Theology", som hon redigerar tillsammans med Mårten Björk. Hon har dessutom skrivit flera understreckare i Svenska dagbladet.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.