Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jazzrock-som-osar-genuin-kreativitet/

Skivrecensioner

Jazzrock som osar genuin kreativitet

Josefin Runsteen, Dan Berglund, Jennie Abrahamson, Mattias Risberg, Fredrik Ljungkvist, David Stackenäs och Jon Fält.
Josefin Runsteen, Dan Berglund, Jennie Abrahamson, Mattias Risberg, Fredrik Ljungkvist, David Stackenäs och Jon Fält. Foto: Anders Risberg

Mattias Risbergs Mining byter stilar och spelsätt på nya albumet ”Zauerberg”. Allt faller på plats med tyngd och eftertryck.

Det här är andra skivan med pianisten Mattias Risbergs grupp Mining. Och det första studioalbumet, eftersom debuten var en liveinspelning. Fortfarande rör det sig om en kombination av jazz och rock och någonting mer obestämbart, i riktning mot konstmusik. Ändå är det ingen fusion i vanlig mening, utan musik som låter betydligt mer uppdaterad – inte minst tack vare sångerskan Jennie Abrahamsson. I bandet ingår på det hela taget idel tunga namn: Dan Berglund, Jon Fält, Fredrik Ljungkvist, Davis Stackenäs, Josefin Runsteen. Flera av dem bryter med hur de oftast spelar; det gäller kanske främst Fält, som går från en stil i linje Paul Motians till ren rock och till och med reggae. Allt faller på plats med tyngd och eftertryck, samtidigt som det eklektiska draget mynnar ut i en känsla av genuin kreativitet.

Bästa spår: ”Sweet science”

Läs fler recensioner av Johannes Cornell till exempel om när Jonas Kullhammar tar sig an det finska arvet med ikonen Juhani Aaltonen

Ämnen i artikeln

Dagens skiva
Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt