Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jenners könskorrigering väcker stor uppmärksamhet

Foto: Polaris

Porträttet i Vanity Fair av Caitlyn Jenner har rönt stor uppmärksamhet över hela världen. Framför allt har hyllningarna dominerat, men även vissa kritiska röster har höjts i medias behandling av fallet.

OS-guldmedaljören och Kardashian-familjemedlemmen blev snabbt omtalad i sociala medier. Bara fyra timmar efter Caitlyn Jenners twitterkonto startades i måndags hade hon en miljon följare, vilket är världsrekord på Twitter.

I P1 Morgon uttalar sig skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg om betydelsen av Jenners könskorrigering för transpersoner världen över: ”En fantastisk transrevolution”, säger hon i sändningen.

– Varje offentlig och öppen transperson bidrar till en framtida normalisering, men det är tydligt att vi har så extremt långt kvar, säger Maria Ramnehill, frilansjournalist med fokus på transfrågor.

På sociala medier väckte Alex Schulman stor uppmärksamhet genom att på instagram lägga upp bilden på Vanity Fairs omslag, med egna bildtexten ”En tönt”.

En tönt.

Ett foto publicerat av Alex Schulman (@alexschulman) Jun 1, 2015 kl. 2:56 PDT

 

Maria Ramnehill, som reagerade på tilltaget, menar att även de traditionella medierna har mycket att lära i behandlingen av transpersoner.

– Så som medierna bevakat hennes transition har inget blivit bättre. Bevakningen är extremt sensationalistisk, man fortsätter att kalla henne Bruce, man sätter rubriker som ”Se Bruce som kvinna” och bedömer hur vacker hon är - för det är bara genom att se tillräckligt mycket ut som en cis-kvinna som transkvinnor kan få ett värde, säger Ramnehill.

Maria RamnehillMaria Ramnehill. Foto: Privat

Hon menar även att Jenners genomslag är unikt i sitt slag och att situationen inte går att översätta till de personer som inte åtnjuter samma offentliga status.

– Tyvärr tror jag också att det faktum att hon har råd med behandlingar som väldigt få svenska transpersoner har, och nästan inga i USA, riskerar att skapa omöjliga förväntningar.

Läs mer. Bruce Jenner

• Bruce Jenner, OS-medaljör och tv-kändis, har under uppmärksammade former kommit ut som Caitlyn. Nu får hon stöd från bland andra David Beckhams son Romeo Beckham

• Realitystjärnan Kim Kardashian berättar nu att hon ger sitt fulla stöd till styvpappan Bruce Jenners beslut att bli kvinna. ”Så länge han är lycklig, och han lever sitt liv oavsett hur, så gör det mig lycklig och jag stödjer honom till hundra procent, sade Kardashian i en intervju.

• OS-guldmedaljören och realitystjärnan Bruce Jenner avslöjar nu hemligheten som det har spekulerats kring i årtionden: ”Jag är en kvinna i alla avseenden”, säger han i en exklusiv intervju med ABC News.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.