Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jenny Jägerfeld får årets Astrid Lindgrenpris

Other: Göran Segeholm

Jenny Jägerfeld, författare och psykolog, får årets Astrid Lindgrenpris (inte Astrid Lindgren Memorial Award, utan Rabén & Sjögrens pris som delats ut sedan 1969).

Grattis! Hur känns det?

– Det är stort! Jag menar… Astrid Lindgren! Och de som har fått priset tidigare är ju alla stora författare jag har vuxit upp med. Jag har ju själv inte åstadkommit någon enorm utgivning, hittills bara ett par ungdomsböcker, en barnbok och en roman för vuxna.

Hur reagerade du när du fick höra att du var årets pristagare?

– Jag hade just vält ut ett helt paket flingor över golvet och hade kletiga Kalaspuffar under strumporna, så jag var lite halvsur och röt HALLÅ i luren. Men humöret ändrades ganska fort!

Vad betyder Astrid Lindgren för dig?

– Hon är så känd att man glömmer hur oerhört bra hon är. Hon lyckades skriva om det värsta barn kan vara med om samtidigt som hon är väldigt rolig och ständigt normbrytande. Så skulle jag också vilja skriva.

– Och så har jag blivit kallad ”den där Pippi Långstrumppsykologen”! Kanske är det för mina stora kängor? Men jag hoppas att det också är för att jag inte alltid känner för att inrätta mig i ledet. Astrid Lindgren har betytt mycket för alla lätt anarkistiska tjejer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.