Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jenny Jägerfeld: ”En del är sånt man bara måste prova – som att äta tvål”

Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld släpper två böcker i år, "Comedy queen" för barn och ”Blixtra, spraka, blända!” för vuxna.
Författaren och psykologen Jenny Jägerfeld släpper två böcker i år, "Comedy queen" för barn och ”Blixtra, spraka, blända!” för vuxna. Foto: Paul Hansen

Jenny Jägerfelds böcker är fulla av ”asjobbiga” ämnen. Men författaren som också är psykolog är noga med att blanda sorg med skratt. I vår släpper hon två böcker, en för barn och en för vuxna.

Tolvåriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Hon vill få folk att skratta och gör allt hon kan för att komma på bra skämt.

Det ska inte bli som med Sashas mamma, som bara blev mer och mer ledsen och till slut tog livet av sig. Sashas pappa bara gråter, och Sasha ska få honom att skratta igen.

– Det var viktigt att det blev en rolig bok, säger författaren och psykologen Jenny Jägerfeld, som skrivit barnboken ”Comedy queen”.

– Jag tycker i och för sig att fler böcker borde vara roligare, oavsett ämne! Det finns alldeles för få.

I just det härfallet kan det låta outsägligt sorgligt: en bok om ett sörjande barn som förtvivlat försöker göra sin pappa glad. Men den som läser ”Comedy queen” bör förvänta sig att både skratta och gråta (ibland samtidigt). Jenny Jägerfeld skriver med snabba, överraskande tvärvändningar och humorn har också en självklar funktion i boken, som en skräckslagen motreaktion. Vad gör man annars för att inte bli deprimerad som sin mamma?

– Barn får ofta höra ”du är så lik din mamma”, och man bara ”vad tror du att jag ska göra med den informationen, tror du att jag vill det?” Om man har en komplicerad relation till sin förälder så är det där inte så lätt.

Jenny Jägerfelds romaner tar ofta upp svåra frågor, som ”Brorsan är kung!” om transsexualitet eller Augustvinnaren ”Här ligger jag och blöder” där huvudpersonens mamma har Asperger.
Jenny Jägerfelds romaner tar ofta upp svåra frågor, som ”Brorsan är kung!” om transsexualitet eller Augustvinnaren ”Här ligger jag och blöder” där huvudpersonens mamma har Asperger. Foto: Paul Hansen

Som författare skriver Jenny Jägerfeld ofta om relationer mellan föräldrar och barn, men hon är också utbildad, verksam psykolog och van att diskutera även i renodlat psykologiska termer.

– Fast det är inga psykologiska fallbeskrivningar, hoppas jag i alla fall. Det är i första hand romaner.

Så uppfattas de också av en växande skara läsare och entusiastiska kritiker; Jenny Jägerfeld får mycket beröm för sin förmåga att gestalta mångbottnat och litterärt.

Ändå glider de olika yrkesrollerna ständigt ihop och isär. Jenny Jägerfeld svarar på psykologfrågor i bland annat Svenska Dagbladets Juniorbilaga och Psykologiguiden, hon är med och leder samtalen ”Psykologer läser böcker” på ABF i Stockholm.

Hennes romaner tar ofta upp svåra frågor, som ”Brorsan är kung!” om transsexualitet eller Augustvinnaren ”Här ligger jag och blöder” där huvudpersonens mamma har asperger.

– Risken finns att jag blir den där författaren som bara skriver om asjobbiga ämnen, men jag ser så mycket på min mottagning. Folk är så himla drabbade!

Livet blir i alla fall lite lättare om man kan prata öppet om psykisk ohälsa, tycker hon. Eller om sorg. Eller om relationer. Eller, för den delen, om allt möjligt. Och om neuropsykiatriska diagnoser.

Hon skrev ungdomsboken ”Jag är ju så jävla easy going” där huvudpersonen har adhd, och gjorde så småningom en egen utredning. Jodå, hon har adhd. Och nu äter hon medicin.

– Fast inte hela tiden, det behöver jag inte. Medicinen är bra när jag skriver, jag kan behålla koncentrationen. Speciellt när det gäller romaner är det viktigt, då kan jag hålla de långa berättelsebågarna i huvudet utan att tappa taget om dem. Återstår att se om böckerna förändras på något sätt!

Medicinen har gjort skrivandet mer effektivt för Jenny Jägerfeld, som har arbetat parallellt med två romaner det senaste året. Den ena är ”Comedy queen”, den andra är vuxenromanen ”Blixtra, spraka, blända!” som kommer ut i maj: den halsbrytande berättelsen om den unga författaren Penny Löwe som försöker skriva en ny roman efter sin stora succédebut. 

– Det är delvis en bok om att iscensätta sitt liv för att ha något att skriva om. En del har jag faktiskt gjort själv, som inbrottet på kolsyrefabriken. Och en del är sånt man bara måste prova för att verkligen kunna beskriva hur det känns, till exempel att äta tvål. Det har jag också gjort.

Penny Löwe är en person som säger ja till för mycket, och jodå, det gör Jenny Jägerfeld. Å andra sidan är det, konstaterar hon, tråkigare att inte säga ja. 

– Hur lever man lagom? Det är ju mitt eget problem också. Mina böcker handlar ofta om att skruva upp en känsla som jag själv har, så att den blir tydlig.

"Hur lever man lagom? Det är ju mitt eget problem också. Mina böcker handlar ofta om att skruva upp en känsla som jag själv har, så att den blir tydlig."
"Hur lever man lagom? Det är ju mitt eget problem också. Mina böcker handlar ofta om att skruva upp en känsla som jag själv har, så att den blir tydlig." Foto: Paul Hansen

Dessutom är hon intresserad av vilka typer av kvinnor som är accepterade i samhället. När hon har haft scensamtal i serien ”Psykologer läser böcker” har hon insett att vissa kvinnoskildringar är mer svårsmälta än andra.

– Folk blir så provocerade av till exempel Ester Nilsson i Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”, eller Anna i Agnes Lidbecks ”Finna sig”. De tycker att de där kvinnorna är så otroligt jobbiga, och det får kvinnor inte vara. Kvinnor ska vara tappra och moderliga.

Innan Jenny Jägerfeld blev författare och psykolog hann hon jobba i Spanien och på Irland, läsa litteraturvetenskap i Uppsala, gå i skola i Danmark, lifta i Pakistan och försöka lära sig hindi i södra Indien.

– Ett bra exempel på att man ska göra sin research ordentligt, för jag upptäckte för sent att de inte pratar hindi i södra Indien.

Till sist började hon på psykologlinjen på Stockholms universitet. Varpå hon fick en reumatisk sjukdom, och periodvis inte ens kunde lyfta en tekopp. Då skrev hon sin första bok, ”Hål i huvudet” (2006), en vuxenroman. Sedan försökte hon skriva en bok om reumatism.

– Men den blev jättetråkig, det är en dramaturgiskt omöjlig sjukdom! Det tar världens tid innan det händer något, sjukdomsförloppet är extremt långsamt.

Nästa roman blev först refuserad, sedan antagen och utgiven på ett annat förlag.

– ”Här ligger jag och blöder” gavs ut i september 2010, blev Augustnominerad i oktober och fick Augustpris i november. Visst, det var något slags revansch när den först hade blivit refuserad, men det viktiga var att jag faktiskt kunde lita på min litterära röst.

Hon har skrivit fyra böcker före de två, barnboken och vuxenboken som kommer ut nu i vår. Vuxenböckerna tar längre tid, ”Blixtra, spraka, blända!” har hon gått med i flera år. ”Comedy queen” hade hon tvärtom gjort ett synopsis på, och följde det i stor utsträckning.

– Fast nu försvinner båda de där världarna för mig, nu när jag är klar. Jag kommer kanske att få en post partum-depression? Men vet du vad tricket är då? Att omedelbart börja med ett nytt projekt.

Foto: Paul Hansen

 

Jenny Jägerfeld/fakta

Böcker

”Hål i huvudet” (2006)

”Här ligger jag och blöder” (2010, Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok)

”Jag är ju så jävla easy going” (2013)

”Brorsan är kung” (2016)

”Comedy queen” (2018)

”Blixtra, spraka, blända!” (2018, kommer i maj)

 

Jenny Jägerfeld arbetar även som psykolog, driver tillsammans med författaren Johanna Thydell podden Superältarna, är en av psykologerna som har samtalskvällarna ”Psykologer läser böcker” på ABF i Stockholm, svarar på frågor i Svenska Dagbladet Junior och Psykologiguiden, skriver krönikor, föreläser och är en uppskattad moderator.

Hon fick Rabén & Sjögrens Astrid Lindgrenpris 2017.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.