Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jens Hultén i ny tv-serie om svensk vapenexport: ”Vi har alla blod på våra händer”

Vapen. Pengar. Lidande. Alla har blod på händerna i Viaplays nya storsatsning om svensk vapenexport. Jens Hultén spelar plågad ex-soldat och Vera Vitali sanningssökande journalist i serien som har premiär den 14 september. 

I en teaterrestaurang i centrala Stockholm sitter Jens Hultén. Skådespelaren som är känd från Johan Falk-filmerna tittar på affischen som är uppsatt bredvid honom – och en väldig massa busskurar just nu. Den visar en svartklädd Hultén i en grå färgskala tittandes rakt in i kameran. Med ett finger framför läpparna uppmanar han oss att vara tysta. Hans händer är täckta av blod. Det röda lyser mot hans hud.  

– Det där blodet symboliserar att vi alla har blod på händerna. Ingen är utan skuld. Vi är alla en del av någonting, vare sig man är otrogen eller säljer vapen, säger han. 

I Viaplays storsatsning “Ingen utan skuld” återvänder Robert Kastell (Jens Hultén) till Sverige efter trettio år utomlands. Bakom sig har han en historia inom den svenska vapenexporten och återvänder till hemlandet för att rätta till gamla fel. 

Under resan träffar Kastell Vera Vitalis karaktär Åsa: En journalist som försöker balansera arbetet med mammarollen och sin problematiska pappa. När hennes far plötsligt försvinner dras Åsa in i en historia om svensktillverkade vapen och girighet.

– Hon har en stark vilja och en övertygelse som driver henne framåt. Men det krockar med hennes behov att ta saken i egna händer. Serien handlar om dubbelmoral och skuld – och detta hamnar på hennes bord också, säger Vitali. 

Hultén berättar att historien är fiktiv, även om den delvis är baserad på vår tids internationella vapenhandel. 

– Det är en jävligt smutsig bransch, oavsett om man säljer vapen med lagens tillåtelse eller inte. Varför ska man sälja vapen? Varför ska man ens tillverka dem, frågar han sig. 

Serien har en internationell prägel: Historien utspelar sig i städer som Bryssel, Abu Dabi och Stockholm. Stora delar av dialogen är på engelska. Regissören Charlotte Brändström har, förutom arbetet med Johan Falk-filmerna i Sverige, regisserat amerikanska serier som “Outlander” och Grey’s anatomy”.

– Det kändes som att vara med i en amerikansk storproduktion, säger Hultén som har tidigare erfarenhet av genren. Han har spelat mot Tom Cruise i “Mission: Impossible – Rogue nation” och Daniel Craig i James Bondfilmen “Skyfall”. 

– Sådana filmer är skithäftiga att göra. Men att få spela in “Ingen utan skuld” på svenska som är mitt modersmål, och att få göra en stor roll, är givetvis roligare som skådespelare. Det är fortfarande hemmaplan som gäller, det är där jag är som bäst, poängterar han. 

“Ingen utan skuld” har premiär på Viaplay den 14 september och kommer senare visas på TV3.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.