Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jesper-hogstrom-det-gick-en-stot-genom-mig-nar-jag-laste-hennes-dagbocker/

Böcker

Jesper Högström: ”Det gick en stöt genom mig när jag läste hennes dagböcker”

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Foto: Anette Nantell

Författaren och DN-medarbetaren Jesper Högström hittade Tora Dahls dagböcker på Kungliga biblioteket och insåg att de var skrivna för att nå eftervärlden. Nu hoppas han att de ges ut.

Läs mer: I hemliga dagboken berättade hon om affärerna med de kända författarna

Hur hittade du dagböckerna?

– Jag håller på med en biografi om Gunnar Ekelöf och visste att han ofta var i huset på Lidingö, där kritikern Knut Jaensson och författaren Tora Dahl bodde. Deras hem var ett centrum för Stockholms kulturliv under decennier, från 1930-talet och framåt. I deras kvarlåtenskap på KB hittade jag en anteckning om ”tidigare förseglade dagböcker” och tänkte att de kanske kunde ge levande vardagsbilder av Ekelöf.

– Jag hade ingen tanke på att jag skulle hitta skildringar av kärlekshistorier. Jag måste erkänna att det gick en stöt igenom mig när jag förstod att det inte bara var en gammal dagbok, utan att Tora Dahl skrev för att det skulle nå eftervärlden.

Ska du försöka göra något av dagböckerna?

– Jag har ju fullt upp med boken om Ekelöf. Men jag tycker nog att dagböckerna bör ges ut. Dels för att de ger en så bra bild av svenskt kulturliv under en betydelsefull period, dels för att hon skriver så levande och klarsynt – hon är inte minst kritisk mot sig själv. Dagböckerna är inte skvallriga eller låga, utan lägger något till vår förståelse av människor.

– Tora Dahl var kritisk mot modernismen, som odlades av männen omkring henne. Hon skriver att poeterna är för ytliga, att det är för mycket hjärna och för lite liv, relationer och ansvar i deras författarskap. Hon ser det undflyende i Ekelöfs poesi, hon har delvis rätt i att det där krumbuktande draget finns.

Fortsatte Tora Dahl och Knut Jaensson att leva tillsammans, trots att båda hade ständiga affärer?

– Ja, till hans död 1958. På sätt och vis är hennes dagböcker en berättelse om en kärlekstragedi, om två som fortsätter att leva i ett kyligt förhållande, styrt av konvenans och ekonomi. Detta är ju samtidigt människor som ständigt talar om frihet och sex, men som har svårt att ge sig själva de liv de längtar efter.

– Samtidigt förstår man att deras hem, detta centrum för intellektuella, betydde mycket för Tora. Den delen av livet med Knut ville hon verkligen ha.