Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jesper-hogstrom-skriver-biografi-over-gunnar-ekelof/

Kultur

Jesper Högström skriver biografi över Gunnar Ekelöf

Gunnar Ekelöf, fotograferad 1966. Foto: TT

Författaren och DN-medarbetaren Jesper Högström skriver på en ny biografi över författaren Gunnar Ekelöf. I kartläggningen av författarskapet har han redan nu hittat tecken från den gåtfulla bakgrunden som kom att avspegla sig i såväl dikter som prosa.

Hugo Lindkvist
Rätta artikel

Vad intresserar dig med Gunnar Ekelöf?

– Jag har alltid älskat det han skriver samtidigt som jag gillar biografier, både att läsa och att skriva dem. 30 år har gått sedan det kom en biografi om Ekelöf och historien kan ses med nya ögon. Att gå igenom förstahandsmaterialet från berömda författare är som att vara i Paris, New York eller London – upplevelsen är mycket större än det som alla andra sagt, säger Jesper Högström.

Jesper Högström. Foto: Anette Nantell

Vad har du upptäckt när du inlett arbetet?

– Jag kände till att hans barndom och uppväxt både var privilegierad och dysfunktionell och i mitt inledande arbete har det blivit ännu tydligare. Han kom från en av Sveriges rikaste familjer men förhållandena i hemmet var extremt konstiga, med en far och mor som grälade både inför och genom honom. Poesin och litteraturen som många tycker är svårtillgänglig är så tydligt förankrad i en personlig situation, i ett liv.

Arbetar du på samma sätt som när du skrev biografin om Hjalmar Söderberg (2017)?

– Jag vill alltid gå igenom förstahandsmaterialet kronologiskt och vara väldigt noggrann. Det är viktigt att själv resa till platser i stället för att låta turistguiderna ta dig dit. Så gjorde jag med Söderberg, och så gör jag nu. Om man går vilse riskerar man att förlora sin egen röst, och sitt eget förhållningssätt till föremålet. 

Jesper Högströms biografi över Gunnar Ekelöf utkommer på Weyler förlag hösten 2021.

Läs Jesper Högströms texter i DN här , bland annat hans krönika om att intresset för författaren Elmore Leonard svalnat.