Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jesper-larsson-ny-chef-pa-kulturhuset-stadsteatern/

Kultur

Jesper Larsson ny chef på Kulturhuset Stadsteatern

Bild 1 av 3 Jesper Larsson, ny vd för Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: Pressbild/Kulturhuset Stadsteatern
Bild 2 av 3 Jesper Larsson går från Malmö live till jobbet som ny chef för Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: Björn Lindgren/TT
Bild 3 av 3
Foto: Fredrik Persson

Sökandet är klart. Jesper Larsson blir ny vd på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 

Den nya chefen, som i dag är vd på Malmö live, presenterades vid ett personalmöte på tisdagen.

– Det är ett drömjobb och samtidigt otroligt läskigt att ta sig an en sådan här fantastisk institution och leda den in i framtiden, säger Jesper Larsson till DN.

Rätta artikel

Vad är det läskiga?

– Bredden i verksamheten, storleken, att lära sig jobba i Stockholm med en fantastisk verksamhet som varit en ledstjärna för mig under stor del av mitt yrkesliv. Det är så klart ansvarsfullt att se till att man fortsätter berika verksamheten och vara minst lika bra som tidigare. Det är läskigt, säger Jesper Larsson.

Han kommer närmast från jobbet som vd på Malmö live, ett förordnande han haft sedan 2014 och som förlängdes så sent som i höstas. Tidigare har Jesper Larsson också varit vd på Malmö stadsteater, operaproducent vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och producent vid Malmö opera och musikteater. Han är även ordförande i Konstnärsnämnden.

– Först och främst gäller det att lära känna organisationen, träffa alla medarbetare och lyssna in deras expertis. Medarbetarna här är de bästa i norra Europa på vad de gör. Första ska jag lyssna in dem, och därifrån ska vi forma en verksamhet tillsammans. 

Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet har stor bredd, och finns på flera olika platser. Vad ska vara kärnan enligt dig?

– Den stora poängen och det unika med Kulturhuset Stadsteatern är bredden. Ingen verksamhet är den viktigaste, utan alla verksamheter är viktiga för helheten. Det är klart att teaterverksamheten är väldigt stor och tung, men här finns också några av de äldsta varumärkena när det gäller barn- och ungdomslitteratur. Att vara ett kreativt centrum för den typen av verksamhet är minst lika viktig. Helheten och att få vara en mötesplats där kulturen bokstavligen ligger mitt i samhället, det är den stora poängen, säger Jesper Larsson.

Kulturhuset Stadsteatern är en av landets största offentligt finansierade kulturinstitutioner med ett koncernbidrag på nära 360 miljoner kronor årligen. Verksamheten är i nuläget utflyttad till ett femtontal andra platser runt om i Stockholm, bland annat till Dansens hus, där tisdagens personalmöte hölls. Orsaken till flytten är en större renovering av lokalerna vid Sergels torg, som ska vara klar hösten 2020.

Jesper Larsson säger sig vara van vid att argumentera för konsten och kulturens värde.

– Jag har länge propagerat och pratat om att man för ofta pratar om kulturen och konsten som en kostnad för samhället. Det gäller att flytta hela den tanken till att det är en investering i samhällsbygget, att vi investerar i konst och kultur för att få ett friskare, mer inspirerat, mer kreativt samhälle med människor som trivs, utvecklas och kan förverkliga sig själva. Det är nyckeln, att flytta fokus från kostnader till investeringsfokus.

Hur är du som chef?

– Jag är ganska trygg och tydlig. Jag har en väldigt stark värdegrund som jag baserar mitt ledarskap på. Jag har lett verksamheter i hela mitt vuxna liv, är inte rädd att fatta beslut och har ganska stor koll på mina brister. Min kärna är att vara en lyssnande, iakttagande chef och alltid försöka se till att jag har personalen med mig när vi gör saker, säger han och fortsätter:

– Personalen är det viktigaste i verksamheten och vi är varandras arbetsmiljö. Hur vi är mot varandra är det som skapar om vi har en bra eller dålig känsla på jobbet. Det är något som genomsyrar mitt ledarskap.

Sökandet efter en ny vd har, som DN tidigare rapporterat, pågått sedan slutet av januari. Ägarbolaget Stockholms stadshus AB gav efter en direktupphandling uppdraget till en rekryteringsfirman Novare som lett arbetet. Jesper Larsson beräknas tillträda den 15 november då han efterträder Sture Carlsson, tillförordnad vd sedan december 2017. Han tog över efter att mångåriga chefen Benny Fredriksson, som senare avled, lämnat tjänsten. 

– Efter en otroligt djuplodande och genomlysande process, där vi gått igenom många lämpliga personer, är Jesper Larsson den som uppfyller kriterierna på vår lista. Han har en bredd i sin bakgrund och en trygghet i sitt ledarskap som är precis vad Kulturhuset Stadsteatern nu behöver, säger styrelseordförande Madeleine Sjöstedt (L).

Hon menar att institutionen genomgått en läkningsprocess, och att man nu kan börja titta framåt.

– Mycket har hänt under det senaste året. Personalen är full av förväntan inför den person som ska leda verksamheten de kommande åren. Det är en garant att det sker i samråd med personalen och med stadshuset, där det också finns ett stort engagemang för att verksamheten ska bygga för framtiden, säger Madeleine Sjöstedt. 

Läs mer: Så söker kulturinstitutionerna nya chefer