Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jessica-bakelse-ar-basta-medicin-mot-allt/

Kultur

Jessica: Bakelse är bästa medicin mot allt

Kåseri. Om vad som händer när vi förväntas vara vår egen sjukvårdsupplysning, läkare och apotekare i coronatid. 

Jag är väg in på Danderyds närakut men hejdas av en man i ett tält utanför entrén.

– Stopp, du får inte gå in, ropar han.

Lotsas in i tältet och får stanna vid röd stoppmarkering som på biltvätten. Sjukvårdaren två meter bort undrar vad jag söker för.

– Misstänkt blodpropp i höger ben, säger jag högt. 

Det är en vild gissning förstås. Har försökt ställa egen diagnos när foten svullnade upp till dubbel storlek.

Jag förklarar att jag kanske har haft Covid-19 en månad tidigare. Var i alla fall hemma två veckor med influensasymtom. Betraktar mig som en superwoman som överlevde. 

Men så svullnade foten upp. Samma dag som jag läste om blodpropp bland Covid-19 patienter. Därför är jag här.

Jag är helt ensam på närakuten, ingen verkar våga sig hit. I tältet redogör jag högt för krämpor jag har och mediciner jag tar. Mannen vill se legitimation men ryggar när jag sträcker fram den.

Efter vårdförhöret pekar han mot port nummer 16 över gården. Via snitslade handskrivna lappar hittar jag ett öde väntrum med två stolar. Undrar länge om någon vet att jag är här.

Efter tio minuter dyker en rymdklädd sjuksköterska upp. Hon tar mig till ett rum med blå madrassbrits. Stoppar tyst en termometer i örat. När jag frågar om jag har feber får jag ett kort nej. Hon tar blodprov och ber mig vänta på läkare.

Läkaren dyker snart upp i rymddräkt och frågar om han får öppna fönstret. Inte mig emot, jag har fått sämre andning, är en hopplös slutarökare och astmatiker. Jag behandlas som en misstänkt Covid-19 patient men testas inte.

– Det finns ändå ingen behandling. Vi kan ge syrgas eller lägga i respirator. Du har väl inte hostat blod eller haft kräkningar, säger läkaren.

Nej, men jag blir andfådd av ingenting. Läkaren avskriver blodpropp, eftersom han tycker att det andra benet också är lite svullet. Det är det inte, det är bara tjockt efter all Coronakarantän. Han misstänker att stillasittande arbete, viktuppgång och felaktig medicin kan ha orsakat svullnaden.

Jag får vänta på gården på provsvar. Efter en halvtimme ringer läkaren från en trappa upp. Meddelar låg risk för blodpropp. Ordinerar stödstrumpa och medicinbyte.

Blir sådär lättad. Foten är ju fortfarande lika svullen. Köper ändå bakelse för att fira. Hur rimligt det är att människor ska tvingas leka läkare, ställa diagnos och behandla sig för något inte ens medicinare förstår sig på? Men bakelsen lindrar även en svullen fot. Helt receptfri på närmaste bageri.

Läs mer: Nu räknar vi inte pengar utan dödstal