Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 19:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jessica-coronaplastret-ar-sommarens-sjukaste-stilmarkor/

Kultur

Jessica: Coronaplåstret är sommarens sjukaste stilmarkör

Coronaplåstret - en säker stilmarkör i sommar
Coronaplåstret - en säker stilmarkör i sommar Foto: Jessica Ritzén

Kåseri. Så vet du att du tillhör flocken. Coronaplåstret måste vara sommarens sjukaste stilmarkör.

Stor förvirring råder vid kölappsautomaten. ”För covidtest ta den vanliga lappen”. Ingen av oss coronatestare har klippkort på provtagningen. Vi applappar därför mellan fyra rätt vanliga lappknappar.

Plötsligt tjuter en siren och en av damerna i väntrummet proppar igen öronen av tinnitusrädsla. En visirklädd sköterska lugnar: ”bara brandlarmet”. Ingen blir direkt lugnad eftersom brandlarmet fortsätter bröla. Men vad är en brand jämfört med ett dödligt virus? Vi sitter ju ändå ganska nära utgången.

De flesta är här för covidtest. Någon frågar om jag bokat tid och jag säger att jag hoppas på tur. Som eskort till syrran hoppas jag att det blir en lucka. Jag är skamlöst införstådd med att sådana som jag inte bidrar till att samhällets resurser alltid fördelas helt rättvist.

En tjej i tonåren skrattar åt min bekännelse så att hennes svarta munskydd vibrerar. Ibland glömmer jag att folk tror att jag är lika medelålders som passet påstår.

Syrran har förstås lyckats boka tid. Genom brandtjutet berättar hon att hon ägnade en halv natt åt att förbereda aktionen. På morgonkvisten knep hon en av de första tiderna bland tiotusentals testwannabees.

”Jag var ändå rätt sur, kom bara på tjugoandra plats, jag borde ha varit först i länet efter den insatsen”, säger syrran högt. Nu skrattar tonårstjejen så pass att munskyddet lyfter från ansiktet. Syrran ser sannolikt lika medelålders ut som jag.

När min lapp till slut får grönt ljus behövs ingen bokad tid alls. Bara en kod från alltid öppet-appen. Den är inte alls öppen längre eftersom folk börjat lägga ut piratkoder på nätet som hotar patientsäkerheten. Utan bråk eller frågor sticker undersköterskan en nål i min arm.

Minuter senare glider jag stolt ut på Valhallavägen med kirurgtejpen väl synlig i armvecket. Coronaplåstret måste vara sommarens sjukaste stilmarkör. Jag tillhör elitskiktet som hann casha in före testappskraschen. Vinnare i coronalotteriet.

Plåstret i sig känns som en enda stor antikropp. En öppen biljett ut i världen. Även om svaret dröjer en vecka känner jag mig redan immun mot allt. Mig kan man minsann krama. Mina host behöver du inte vara rädd för. 

Firar trots allt midsommar mol allena med armen i vinkel och blicken i skyn. Ser mig ändå som del av flocken som ska göra oss alla immuna. Har denna vår varit helt övertygad om att jag både haft och överlevt covid-19. Två gånger till och med.

Läs mer: Jessica: Avig AW på distans

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt