Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jessica-ett-smart-hem-stadar-sig-sjalvt/

Kultur

Jessica: Ett smart hem städar sig självt

Foto: ED/JL/Stripe Communications

Kåseri. Vill jag verkligen veta hur mycket vatten jag slösar eller hur sällan jag går ut med soporna? 

Jessica Ritzén
Rätta artikel

Klev in framtidens hem häromveckan och lät mig förföras. Hur smart var det inte att lägenheten förstod att just jag var där. Anpassade allt från värme, vatten och ventilation till ljus och musik efter mina hjärtslag. Tyvärr registrerade den även alla olater jag helst undviker att exponera i mina egna flöden.

Är ohyggligt tacksam över att min egen dumlya inte fattar hur mycket vatten jag slösar, hur sällan jag dammsuger, hur ofta jag smygröker eller hur oregelbundet jag tömmer soporna. En god lägenhet skulle kanske knuffa mig rätt genom att belysa mitt levernes skevheter. En ond lägenhet skulle lätt kunna få mig vräkt med sitt smutsiga skvaller.

Nu är det inte innovationer som sparar el jag drömmer om. Mitt hem smarta hem måste förstå mig i grunden. Absolut inte anpassa sig efter mig, tvärtom vara min absoluta antites. Jag förväntar mig att lägenheten är extremt pedant och städar sig själv. 

Självstädande golv borde redan vara standard. Golv som suger upp damm och polerar sig vid behov. Liksom garderober som stryker kläderna på galgen. De får gärna varna när jag fastnat i en favorittröja och hellre föreslå pigga alternativ. 

Bokhyllan borde berätta vilka olästa jag borde öppna, krukorna se till att växterna frodas och sängen mangla mina lakan utan stön. Fönsterrutorna skulle med fördel utrustas med automatiska vindrutetorkare. Och ytterdörren låsa sig själv när jag glömmer och öppnar lika fogligt öppna sig om jag tappat nyckeln. 

Drömlägenheten är en dessutom en stilsäker designer som byter nyans på väggar som drabbats av påstrukna färginfall. Den överröstar P1-prat med musik som får mig att dansa och dövar högljudda grannars skrål. Badkaret fylls med lagom varmt badsaltat vatten när jag fastnat i krumt surfläge och mest av allt behöver ett spa. Kylskåpet trollar fram spännande recept oavsett torftigt innehåll och reglas efter klockan 22.00. Soppåsen är hjälpsamt förstående när jag källslarvar och sorterar rätt utan pekpinnar. Allt är sladdlöst förstås och alltid laddat.

Hemmet ska inte bara förstå mig utan se igenom mig. Dessutom får det gärna förflytta sig helt obehindrat. I veckorna ser det till att parkera sig i jobbkvarter, till helgen flyta närmare vatten, där solen skiner mest. Helst söder om Bordeaux.

Musse Piggs husvagn ligger nära till hands. Eller en butler. Men just nu känns framtiden lika avlägsen som en snöfri altan. Vaknar i min rätt ointelligenta lägenhet som saknar känsla för både snö och såpa. Det är bara att börja röja.