Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jessica: Färd med lånstulen spioncykel

Kåseri. Hyrcykelsystemet, som är spritt över hela Kina och snart hela världen, är inte helt okomplicerat.

Jag kollar låsen på alla gula och blå hyrcyklar på Pekings gator. Få turister kan göra rätt för sig i det halvsmarta hyrcykelsystemet. Att betala kräver QR-kod och Alipay eller Wechat i mobilen. De flesta utsocknes går bet redan av apparnas kinesiska tecken.

Lämpligt nog är många av de miljontals hyrcyklarna som står parkerade lite här och var olåsta. Vissa lås är trasiga men jag inbillar mig att många lämnats så av en undergroundrörelse för att fler ska kunna nyttja servicen.

Nu kostar det bara en krona att hyra en cykel, men tanken på ett kollektivt cykelstall är ändå så pass uppbygglig att jag köper den. Rullar därför utan jätteskuldkänsla fram på min lånstulna cykel och lämnar den lika olåst eftersom jag inte kan annat. Som att chevalereskt hålla upp en gratisdörr för nästkommande på en betaltoalett.

Hyrcykelsystemet, som är spritt över hela Kina och snart hela världen, är ändå inte helt okomplicerat. Lånecyklarna står spridda överallt på trottoarerna, det finns inga cykelstationer, även om många hamnar i kluster vid gallerior och citystråk. Man tar cykeln när man behöver den och lämnar den där det passar. Städbilar cirklar ständigt runt för att röja i röran och laga trasiga cyklar.

Inte bara parkeringsanarkin har fått kritik utan även GPS-systemet, som gör att företag som Mobike och Ofo har stenkoll på var cyklisterna befinner sig. Själva hävdar de att det krävs för att spåra stulna cyklar och underlättar stadsplanering. Men betalsystemet förvandlar cyklarna till rullande övervakningskameror som registrerar exakt position på miljontals människor i realtid.

Kineserna är vana att övervakas av såväl partifolk, grannar som kollegor. I varje kvarter finns övervakningskameror - som kan vara praktiska. När en vän glömde resväskan i en taxi tog det inte lång stund innan den spårades. En kamera i kvarteret hade registrerat taxibilen och vakten i gränden lät henne snällt titta på filmen. Chauffören tvingades snart återvända, med en förlupen väska där bak.

Susar fram helt inkognito utmed skyskrapeboulevarderna i city och undrar vem de tror att jag är. Känner ingen gnagande skam över att ha utnyttjat systemet. Mig ska ingen få övervaka – inte på cykel i alla fall.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.