nordiska motståndsrörelsen möter folkligt motstånd i Bromma - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jessica: Motstånd möter folkligt motstånd

Nordiska motståndsrörelsen vid Brommaplan.
Nordiska motståndsrörelsen vid Brommaplan. Foto: Jessica Ritzén

Kåseri. Även nazisterna har börjat sin valrörelse. Men vid Brommaplan möter Nordiska motståndsrörelsen folkligt motstånd. Här har de inget att hämta.

På väg genom spärrarna vid Brommaplan får jag ett flygblad i handen. Killen som erbjuder pamfletten har snaggat hår, grova kängor och svart jacka. Jag behöver inte läsa för att förstå att han tillhör Nordiska motståndsrörelsen. Det känns i luften. 

Ett femtiotal personer har stannat för att på avstånd betrakta manifestationen ledd av ett garde unga nazister. En äldre förbipasserande man säger: ”Jag vet att de har rätt att säga vad de tycker, men det känns ju för jävligt”.

Jag anländer i lugnet efter ett mindre tumult. De fyra polispatrullerna på plats berättar att två personer har avlägsnats, en från Nordiska motståndsrörelsen.

– De tog en av våra killar, han var vår skjuts hem, säger en kvinnlig fotograf från partiorganet Nordfront som dokumenterar händelsen.

Nordfrontkvinnan pratar gärna om den orättvisa behandlingen av kollegan. Hon anser att det han skanderade inte borde klassas som hets mot folkgrupp. Jag står kvar redo att ta en mobilbild om något skulle hända. Efter en stund börjar hon intressera sig för mig som person och gör till och med en värvningstrevare. Då inser jag att det är dags att berätta att jag också är journalist, om än bara på väg hem från jobbet.

– Vi pratar inte med folkfientlig media, säger hon och backar plötsligt som vore jag paria. 

Jag förstår att pratstunden är slut. Trots att jag definierar mig som folk och är allt annat än fientlig. Jag ögnar i stället flygbladet där de påstår sig välkomna alla i sin gemenskap, oavsett om man är ung eller gammal, man eller kvinna, så länge man vill att Sverige och Norden ska överleva. De tänker ”rädda vårt folk”, oklart från vad, samt vara en knytnäve i ansiktet på etablissemanget.

På Brommaplan är det tydligt att det är nazisterna som är folkfientliga och att det är mot allas våra ansikten som deras knytnävar riktas. Jag läser senare på deras hemsida att aktionen anses lyckad och att några ”starka unga män” visat intresse. Jag tänker att om de vill locka medlemmar ur den breda massan, borde de byta stil och bjuda på kaffe och kanelbulle. Det enda de sprider är olust och obehag och det enda de väcker är folkligt motstånd. 

Under Almedalen vill Gotland använda sitt kommunala veto för att stoppa nazisterna. Jag oroar mig ändå inte längre för valrörelsen. Vid Brommaplan har folket redan lagt sitt veto. Här har NMR mycket lite att hämta.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.