Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Jessica: På spaning efter den miljon som flytt

Kåseri. Vägrar tro att höstens prisfall på bostadsmarknaden blottat stockholmarnas sanna natur. Men hur hamnade vi här – och hur tar vi oss vidare?

Det var inte separationen som gjorde mest ont i honom. Utan tidpunkten. Hyreskontraktet övertogs av exfrun och bostadsrätten med hyran ockersockrat anpassad för andrahandsboskap måste tvunget säljas mitt i prisfallet. På saldot ynka 30 000 kronor plus. Lattepengarna sved mer än all förlorad kärlek.

Det var inte faktan i artikeln som skavde. Utan de ekonomiska konsekvenserna av att huset med utsikt mot en bergvägg blev publikt. Mångmiljoninvesteringens bruksvärde påstods vara i det närmaste förbrukat. Åtminstone som säljobjekt på en sällsynt lägenhetsstinn bostadsmarknad. 

Det var inte felbygget som gav reaktioner. Att trappuppgången var så trång att rullatormannen inte kunde ta sig ut genom dörren utan att krocka med grannen. Den vinstkalibrerade misstanken i varje normalfuntat Stockholmshuvud var i stället att mannen bara ville häva köpet eftersom en likvärdig lägenhet nu kunde köpas med bubbelrabatt.

Vägrar tro att höstens prisfall blottat stockholmarnas sanna natur. Men hur hamnade vi här – och hur tar vi oss vidare? Alvedonen inom räckhåll vore kanske att priserna rasar ytterligare så att hemmet kan återfå den ljuvlighetsstatus det förtjänar.

I dag saknar en bostad värde om den inte gör oss rikare. Skammen över en dålig bostadsaffär är värre än att vara fattig. Klippjakten stimulerar ständig Boolisurf efter kvitto på hur mycket man tjänat efter en natts sömn i bostadsrättssängen.

Så vi lägger nytt klinker över resonemangsförhållanden och dränker tystnaden i trådlösa högtalarsystem. Vi tecknar övergångslån för att ta höjd för dubbla hyror och anlitar ännu en stylist som lovar att mobilen kommer att surra av sms-bud.

Hemmets rutstädade och rotlyfta vrå känns långtifrån trygg längre. Den som snällt fogat sig i varje nytt kakel, stått pall för pråliga fondväggar, utökats med loft och balkong, har blivit en opålitlig kompis vi inte längre kan låna pengar av. 

På spaning efter den miljon som flytt, drömmer vi vidare om ett 2018 i fritt fall.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.