Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jessica-skamparkeringen-for-de-samsta-bilisterna/

Kultur

Jessica: Skamparkeringen för de sämsta bilisterna

Foto: Magnus Hallgren

Kåseri. Lediga p-luckor är livsfarliga. Hamnade på skamparkeringen för stadens sämsta bilister. Och på snålbudget resten av våren.

Så nöjd med fickparkeringen. Har tråcklat mig in på millimetern mellan bred flyttbil och fet SUV. Det kräver backkamera och pandemiskt mått av tålamod. Sådärja.

Har lämnat tillbaka lånad bil på överenskommen gata i Vasastan. Lusläst skyltningen. Små noveller av rebustyp jag lärt mig att tyda genom åren. Ingen städdag, ingen lastplats, inte ens avgift eftersom marskvällen är en lördag. Bingo!

Struttar iväg på middag och en laxgryta och ett par glas vin senare somnar jag gott hemmavid. 

Väcks ohemult tidigt av ett frågetecken i sms-form: Var ställde du bilen?

Den enkla kan jag svara på nästan i sömnen. Nästa är knivigare. Ett utropstecken: ”Polisen sms:ade mig i går kväll!”

Nu är jag både klarvaken och på fötterna. Tredje sms:et kommer med både frågetecken och utropstecken: ”Du ställde dig väl inte framför garageporten?!”.

Inser där och då varför glädjeluckan tycktes öppen bara för mig på en i övrigt bilspäckad gata. Enda ut- och infart till ett underjordiskt garage för dryga femtiotalet bilar. 

Föreställer mig en arg sportlovsfirare på väg hem med skidbox på taket och utsvultna barn där bak. Ett festklätt par på väg till firajämntkalas med bubbel i guldrosett. Någon som ringde polisen för att en idiot ställt sig i deras väg.

På måndag morgon får ägaren till min lånta bil leta sig ut till skamparkeringen bortom pendelavstånd i utkanten av stan, samlingsplatsen för stadens mest usla bilister. De vars fordon måste bärgas bort för att samhällshjulen ska kunna fortsätta rulla. Garagefadäsen kostar 3 600 kronor i bortforsling, plus bot på 1100 kronor för synnerligen olämplig parkering.

Jag hade redan ställt mig in på en tuff marsbudget. Laddat upp med hemlagade matlådor på billig fisk och vissen sallad. Valt att bleka håret själv, fastän decennier av erfarenhet borde sätta rött ljus för oundviklig signalgul kalufs.

Men nu måste insatserna skruvas upp. Bort med tulpaner till Harry, inget vin eller fredagsräkor. Glöm råsaft och latte i farten. Fyll korgen med potatis, lök och bönor. Plastpåse, nej tack. 

Jag vet att det väntar än bistrare tider. Den tionde mars går SL-kortet ut. Då måste cykeln fram, oavsett väglag, vindstyrka eller temperatur. 

Stärker mig med tanken på att det är så här jag alltid borde leva. Nyttigt, billigt, hurtigt. Hur lätt det ändå är att göra rätt, när man inte har något val.