Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jill-johnson-bemoter-kritiken-om-krisstod/

Kultur

Jill Johnson bemöter kritiken om krisstöd

Jill Johnson inför premiären av säsongens Allsång på Skansen, 23 juni 2020.
Jill Johnson inför premiären av säsongens Allsång på Skansen, 23 juni 2020. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett inlägg på Instagram skriver artisten Jill Johnson om den kritik hon har fått för att ha sökt och fått ett av statens coronastipendier, trots mångmiljontillgångar i sitt bolag. 

Aftonbladet uppmärksammade förra veckan att etablerade artister som Jill Johnson, Dregen, Benjamin Ingrosso och Sabina Ddumba har beviljats statligt krisstöd på grund av coronapandemin. Det har lett till kritik mot att de statliga krispengarna hamnar hos framgångsrika artister med stora tillgångar i sina bolag istället för hos kulturarbetare som saknar någon form av buffert. Bland annat har Tommy Körberg i Aftonbladet uppmanat Jill Johnson att lämna tillbaka sina pengar.

Nu bemöter Jill Johnson kritiken i ett inlägg på Instagram, som först uppmärksammades av Aftonbladet. Hon uppger att hon har varit utsatt för ett drev på sociala medier:

”Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnera och arbeta. Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring”, skriver hon.

Konstnärsnämnden har fördelat stipendier på mellan 15.000 och 50.000 kronor.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt