Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

J.K. Rowling avslöjad - skrivit under pseudonym

Foto: AP

Författaren J.K. Rowling har skrivit en deckare under pseudonym. Avslöjandet fick boken att rusa på topplistorna.

– Jag hade hoppats hålla detta hemligt lite längre eftersom det har varit befriande att vara Robert Galbraith. Det har varit underbart att ge ut en bok utan hajp eller förväntan, och ett rent nöje att få feedback under ett annat namn, säger den 47-åriga författaren rapporterar Reuters.

Kriminalromanen ”The Cuckoo's Calling” har hyllats i Storbritannien som en de bästa bland årets debutanter inom genren. En recensent beskrev den som en ”lysande debutroman”, medan en annan kallade boken ”förvånansvärt mogen”.

Författaren Robert Galbraith påstods vara en pensionerad polisman och boken handlar om hur en privatdetektiv utreder supermodells självmord i Mayfair, ett exklusivt område i London.

Men på tidningen The Sunday Times blev man misstänksam: Kunde en debutant verkligen ha skrivit ett sådant mästerverk? Jakten på svaret ledde fram till den framgångsrika Harry Potter-författaren.

Innan avslöjandet hade romanen sålt i cirka 1.500 exemplar. Men bara några timmar efter att Rowling namngavs som dess upphovsman sköt den i höjden på bästsäljarlistorna.

På söndagen var den rankad som den tredje mest sålda på nätbutiken Amazons brittiska sida.

Enligt The Sunday Times har J.K. Rowlings redan skrivit en uppföljare på deckaren som ska ges ut nästa år.

Förra året gav författaren ut sin första vuxenroman ”Den tomma stolen”. Den fick blandade recensioner.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.