Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

JK: SVT:s ”Svenska Nyheter” innehöll inte hets mot folkgrupp

Kinas ambassad anklagade SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” för rasism efter ett inslag om kinesiska turister. 

Efter flera polisanmälningar mot programmet slår nu Justitiekanslern (JK) fast att det inte kan anses ha handlat om hets mot folkgrupp. 

SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” hamnade i blåsväder efter att det gjorde en satirisk informationsfilm om vad kinesiska turister ska tänka på när de är i Sverige. I klippet drev programmet med kulturella skillnader och det påpekades, bland annat, att man som turist inte ska bajsa utanför historiska byggnader.

Programmet syftade på en tidigare uppmärksammad händelse som inträffade i centrala Stockholm i september då tre kinesiska turister omhändertogs av polis vid ett hotell. Anställda på hotellet upplevde turisterna som hotfulla. Turisterna körde från platsen och släpptes av vid Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Efter satirprogrammets inslag anklagade kinesiska ambassaden SVT för rasism och krävde en ursäkt. 

Flera polisanmälningar gjordes också efter programmet, varav flera hamnade hos JK:s åklagare som utreder tryck- och yttrandefrihetsbrott. 

Nu slår Justitiekanslern (JK) fast att det inte kan anses ha handlat om hets mot folkgrupp eller något annat yttrandefrihetsbrott. Därför väljer åklagaren att lägga ned förundersökningen. 

"Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande", skriver JK i beslutet, som nyhetsbyrån Siren tagit del av. 

Läs mer: Sverige svartmålas efter avhysning av kinesiska turister

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.