Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/jk-utreder-inte-fortalsanklagelser-mot-josefin-nilsson-dokumentar/

Kultur

JK utreder inte förtalsanklagelser mot Josefin Nilsson-dokumentär

Josefin Nilsson Foto: Anders Wejrot/TT

SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson, ”Älska mig för den jag är”, anmäldes för förtal. Justitiekanslern har nu beslutat att inte inleda förundersökning i ärendet. 

I beslutet från Justitiekanslern (JK) som DN tagit del av står det: ”Uppgifterna i anmälan ger inte underlag för bedömningen att åtal är påkallat från allmän synpunkt. Förundersökning ska därför inte inledas”. 

I september anmälde Josefin Nilssons tidigare pojkvän, som omtalas i programmet, dokumentären för förtal. Mannen har tidigare anmält programmet till Granskningsnämnden, då han säger sig ha blivit felaktigt utpekad som ansvarig för Josefin Nilssons död.

Mannens namn nämns inte i dokumentären. Hans advokat Sargon de Basso har dock ansett att tittarna får ”successivt pusselbitar” som lyfter fram mannen och gör att ”det inte krävs ett utpekande med namn och bild för att tittaren ska förstå vem som avses i dokumentären”.

JK är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott, men ska endast i undantagsfall väcka åtal. Det görs ”om det anses påkallat från allmän synpunkt”.  Normalt sett ska åtal i förtalsmål i stället väckas enskilt av den som anser sig vara utsatt för brott.

– Det var inte ett helt oväntat beslut. Det är endast i undantagsfall som JK driver förtalsmål. JK:s beslut är inget ställningstagande i förtalsfrågan utan endast en passning tillbaka till oss att eventuellt driva saken som enskilt åtal, skriver advokat Sargon de Basso i ett mejl till DN.

Överväger ni att väcka enskilt åtal?

– Det är inget bestämt. Det är en fråga vi kommer diskutera närmare efter Granskningsnämndens beslut. Det är många aspekter som måste vägas in innan man väljer att driva ett enskilt åtal.

Läs mer: Skådespelare förtalsanmäler SVT för Josefin Nilsson-dokumentär