Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

JO kritiserar inställd föreläsning om invandring

Karl Olov Arnstberg har bland annat gett ut bokserien ”Invandring och mörkläggning” och boken ”Typiskt svenskt”.
Karl Olov Arnstberg har bland annat gett ut bokserien ”Invandring och mörkläggning” och boken ”Typiskt svenskt”. Foto: Jessica Gow / TT

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Göteborgs stad efter att stadsbiblioteket valt att ställa in föreläsningen ”Invandring och mörkläggning”.

Det var i augusti 2014 som en förening hyrde in sig på Göteborgs stadsbibliotek för att hålla föreläsningen ”Invandring och mörkläggning”. Inbjuden föreläsare var den före detta etnologiprofessorn Karl Olov Arnstberg vars språkbruk beskrivits som antisemitiskt i DN och vars två böcker ”Invandring och mörkläggning” kallats högerpopulistiska i Aftonbladet.

Stadsbiblioteket fick kritik för sitt arrangemang. Bland annat skrev GP att biblioteket hade ”gjort bort sig” genom att hyra ut sina lokaler till några de inte borde släppa in.

Som svar på kritiken hänvisade bibliotekets chef Christina Persson då till kommunallagens regler om lika behandling, och menade att man av denna anledning inte kunde neka uthyrning.

Några dagar senare beslutade sig biblioteket ändå för att ställa in föreläsningen, med förklaringen att risken för ordningsstörningar var för stor.

Föreningen valde då att JO-anmäla biblioteket för ha agerat diskriminerande och för att ha inskränkt yttrandefriheten.

I sitt svar skriver JO att omständigheterna ger intryck av att innehållet och den negativa opinionen påverkade bibliotekets beslut att ställa in föreläsningen. Därför får Kulturnämnden i Göteborgs stad, som svarar för bibliotekets verksamhet, kritik för att ”biblioteket genom sitt sätt att hantera ärendet inte levt upp till regeringsformens krav på objektivitet.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.