Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Johan Croneman: Det är positivt och kreativt att inte plocka in en ja-sägare

Jan Helin.
Jan Helin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kommentar. ”På Aftonbladet råder förstämning. Nästan sorg. Jan Helin är en mycket uppskattad, omtyckt och populär chef”, skriver DN:s Johan Croneman.

Redan efter någon timme exploderade högertwittrarna: Att Jan Helin utsetts till ny programdirektör på SVT såg man mer eller mindre som en krigsförklaring. SVT:s Hanna Stjärne kan ha grovt missbedömt hur kontroversiell Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är i vissa extrema kretsar – men även bland mer neutralt borgerliga uppfattas han som ett rött skynke. I dubbel bemärkelse. Mitt i diskussionen om SVT och vänstervridningen rekryterar man ett av högerns mest demoniserade spöken. Den högsta ansvariga på Sveriges största såssetidning. Tvi vale.

Det var lite av en bomb. Inte många av oss såg det komma.

Det faktum att Jan Helin samtidigt, under flera år, varit en regelbunden kritiker av SVT fick också andra att reagera – själv tycker jag att det tvärtom är både positivt och kreativt att plocka in en kraft, inte bara i form av en ja-sägare, utan en man (eller kvinna) med starka egna profilerade åsikter och funderingar. Public service är alltid i behov av ett sunt ifrågasättande – en diskussion både inifrån och ut.

Jan Helin blir säkert en framtida tillgång för public service – många trodde han skulle sno åt sig den vd-plats som Hanna Stjärne i stället slog sig ner på.

Är rekryteringen av Jan Helin rent av en långsiktig, strategisk värvning – först måste han lära sig jobbet och huset. Sedan är han kanske redo att ta över helt...?

Den andra programdirektörsposten besätts av Lena Glaser, nu ansvarig för SVT:s interaktiva utbud. Ett lika självklart som okontroversiellt val.

På Aftonbladet råder förstämning. Nästan sorg. Jan Helin är en mycket uppskattad, omtyckt och populär chef.

Läs mer: ”SVT ska absolut inte bli mer lik Aftonbladet”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.