Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Han har slukat rollen som den hånade och utstötte med hull och hår

Björn Ranelid.
Björn Ranelid.

Vem är det som marknadsför Björn Ranelid – eller är han så duktig på det själv? Hos ”Skavlan” fick vi inget veta. Det blev mest ett lismande och gullande.

En kväll ringde Björn Ranelid.

Det var 8-9 år sedan, jag hade skrivit om en tv-diskussion han hade varit inbegripen i, några skarpa hjärnor försökte plocka isär ordet ”pretentiös” – det kändes nog helt naturligt för alla parter att bjuda in just Björn Ranelid.

Klockan var efter 22 och Björn Ranelid var upprörd. ”Nej, jag är inte arg, men jag är besviken på dig Croneman, hur kan du skriva att jag är dryg och överlägsen. Jag har aldrig varit mästrande, fråga min fru, fråga mina barn”.

Jo, jag hade kallat honom dryg efter det där tv-framträdandet, jag skrev dessutom att han var så pass uppblåst att man bara inte kunde undvika att sätta en nål i den ballongen.

Jag minns att samtalet planade ut, vi lade på, efter några dagar kom hans senaste bok med posten, med en vacker dedikation i fin skrivstil: ”Till min vän Johan”.

Han var gäst hos ”Skavlan” i fredags, och som vanligt står man lite handfallen inför fenomenet Ranelid. Han är en produktiv författare, en flitig föreläsare, har egen författarskola, säljer hyggligt med böcker, men för tittarna och läsarna i allmänhet är han känd för helt andra saker. Han kan toppa löpsedlarna med en felparkering med Jaguaren, ett mediegräl, Melodifestivalen, jag tror sällan gemene man förknippar honom med i första hand bokskrivande.

I ”Skavlan” introduceras han först som en ”litterär stjärna”, därpå sägs det att ”han hade en framgångsrik fotbollskarriär bakom sig när han debuterade som författare 1983”, slutligen kallas han för ”en svensk ikon”.

En litterär stjärna? Han gjorde uppenbarligen en (!) a-lagsmatch i Malmö FF, men ”ikon”, för guds skull…?! Har de helt tappat fotfästet – eller blir det enklast så? Varför inte bara fortsätta bygga en bild som ingen vet vad den föreställer?

Han var gäst hos ”Skavlan”, och som vanligt står man lite handfallen inför fenomenet Björn Ranelid.

Fredrik Skavlan är riktigt dåligt påläst, något enda litet försökt att ringa in det märkliga intresset för mediefenomenet Björn Ranelid skulle man kanske kunnat förvänta sig, det blir mest ett lismande och ett gullande.

Björn Ranelid berättar också en historia om att hans pappa eventuellt inte skulle vara hans riktiga, biologiska pappa. Han berättar hur han mitt under sitt Sommarprogram 2008 ”får en ingivelse” och tänker och säger plötsligt rätt ut i etern (så han knappt själv vet om det): ”Det är inte säkert att Sigvard är min pappa”. Det kommer bara till honom.

På kvällen mejlar en man och säger att han är hans halvbror.

Nio år senare skall han skriva en bok om detta, men han vet fortfarande inte mycket mera än han gjorde när de där orden plötsligt infann sig i hans mun. Men: Han har läst ett brev om att hans mamma hade ett förhållande med den här mannen. Det är inte bara Björn Ranelid som inte får ihop det.

Vem är det som marknadsför Björn Ranelid? Eller är hans så otroligt duktig på det helt själv? I februari sänds en dokumentär på SVT: ”Björn Ranelid – människan och ordet”. Det är den som skall promotas hos ”Skavlan” just den här kvällen, varför skulle han annars vara gäst?

Björn Ranelid blev egentligen riktigt känd i media efter Linda Skugges omtalade bokrecension i Expressen 2003 (den är bra), därefter har han grälat med de flesta verkar det som. Han trivs i rollen som utsatt, baktalad, någon måste ta rollen som den utstötte – Björn Ranelid har slukat den med hull och hår.

Inför besöket hos ”Skavlan” har han skaffat sig bakåtslim och en liten Zlatan-tofs. En vit skjorta, uppknäppt till naveln, på bröstet en gigantiskt tatuerad tiger.

Den 9 februari sänder SVT dokumentären om Björn Ranelid. Är sista ordet sagt sen?

Läs mer. Krönikor av Johan Croneman
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.