Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Min önskelista skulle inte ha mycket gemensamt med Sveriges Radios

02:25. Dagny Carlsson är världens äldsta bloggare och sångerskan Sherihan ”Cherrie” Abdulle vill inspirera alla unga att bli bättre.

Man skall inte recensera något man inte hört, sett eller läst – jag kan nog ändå, efter att snabbt ögnat igenom årets alla Sommarpratare, se att det finns pengar att spara. Många standardprat blir det, samma recension kan funka.

Jag hittar några som jag absolut vill lyssna på – de flesta bryr jag mig inte alls om, och det beror inte på att de är usla människor, tråkiga eller ointressanta, mer för att de så exemplariskt fyller kvoten. När man ligger där på gräsmattan och dåsar och har fått liv i den där transistorn med bara en halv antenn man fick i 12-årspresent för 47 år sedan, ja då vill man ju gärna bli väckt. Inte törna in var femte minut, och efteråt ha ett svagt minne av Stina Ekblad. ”Eller var det imorgon”?

En simmare. En biskop. En äventyrare. En direktör. Ta två direktörer förresten. Många kulturarbetare blir det. En bloggare måste vi ha! Det är modernt, populärt bland ungdomarna.

De flesta bryr jag mig inte alls om, och det beror inte på att de är usla människor, tråkiga eller ointressanta, mer för att de så exemplariskt fyller kvoten

Det blir också många från gruppen som under det senaste året plötsligt dykt upp exakt överallt, själv minns man inte ens vad de jobbar med, men de har varit med i ”Skavlan”, ”På Spåret”, ”Så skall det låta”, ”Hur skall det låta” och ”Så här låter jag”.

Skulle jag, utan att spekulera i popularitet, själv göra en lista på 58 svenskar jag skulle vilja lyssna på i sommar, så skulle min lista på sin höjd ha två-tre namn gemensamt med Sveriges Radios.

Vi vet allt om Dogge Doggelito, men någon som känner Douglas León (det är han, alltså)? Boka in den 27 juni. Och den 9 juli skall förhoppningsvis Janne Josefsson berätta allt om sitt politiska engagemang på 70-talet. Det vill jag inte missa. Stig Björkman (23 juli), kanske vårt lands mest filmkunnige man, kan man lyssna på en hel vecka. Gullan Bornemark, som blir 90 år i november, kommer jag ta mig an med viss skräck och en hel del vördnad (hon har en del på sitt samvete – Tutirutan på er). Sven Melander har mörkare hemligheter, och han är väldigt rolig utan att anstränga sig (5 augusti). Dagen efter en högoddsare: Finlands före detta president, Tarja Halonen.

Undrar man vart sommaren tog vägen hör den av sig varje dag i P1, 13.05. Tryggt att alltid veta.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.