Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 01:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-nar-alla-vinklar-pa-invandrare-gloms-de-stora-fragorna-bort/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

När alla vinklar på invandrare glöms de stora frågorna bort

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter debatten i SVT Agenda.
Partiledare Jimmie Åkesson (SD) efter debatten i SVT Agenda. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad vill du tala om i valrörelsen? Politikerna och medierna verkar mest vilja debattera invandring, folket rankar inte den frågan lika högt. Dags att syna SVT:s agenda. 

VAL 2018

Uppdaterad 2018-05-15 17:25. Artikeln har tillfogats en rättelse.

Det finns något som ligger och gnager i mig mer en vecka efter SVT:s partiledardebatt förra söndagen. SVT:s redaktion hade lokaliserat de fyra huvudfrågorna i valet: Välfärd och jobb, lag och ordning, migration och klimat.

Det blev mest invandring och flyktingar, att de hade valt just ordet migration berodde förmodligen på att SVT ville sköta det så snyggt (?) som möjligt. Det var ingen missnöjesfråga som helst som man valt ut som den viktigaste. Och så lag & ordning! Jäklar vad mycket lag & ordning vi behöver.

Flera tidningar gör egna undersökningar om de viktigaste valfrågorna. Presentation sker i krigsrubriker. I flera av dem hävdas att vi inför valet mest vill prata flyktingar och lag och ordning. 

Jag funderar ofta över hur de där frågorna ställs. Själv är jag väldigt förvånad över resultaten: Tycker vi på allvar att detta är det viktigaste vi har att gå till val på? Brottslighet? 7.330.432 svenskar var röstberättigade i förra valet — är vi helt överens om att invandringen är vårt största politiska problem?

Eller är det media och politiker som gemensamt är livrädda för att komma på kant med väljarna och tittarna?

Är jag verkligen helt ensam om känslan att både politiker och media — stort! — ägnar sig åt att försöka lägga sig så nära väljarna de bara kan, redan nu, av praktiska skäl. Och politiska. (Inte helt ensam, tydligen, se Gellert Tamas, Aftonbladet Kultur 14/5.)

Att politikerna är livrädda för att komma på kant med sina väljare, oavsett ideologi (jag vet, omodernt ord, men många tycker fortfarande det betyder något) är kanske inget nytt, men att medierna verkar ännu skrajare för att inte helt ligga i fas med tittare och läsare är en medieopportunism av den allra ängsligaste sorten.

Enligt en Sifo-undersökning i slutet av mars framkom det att sjukvård var viktigast att diskutera, skolan och äldreomsorgen också. Mycket viktigare än invandringen (7:e viktigaste frågan!). Sedan kollade jag Göteborgs universitets omfattande SOM-undersökning om vad som oroat svenskarna mest under 2017. Den såg inte heller ut som de flesta andra undersökningar jag blivit slagen med i huvudet under våren.

Läs fler texter av Johan Croneman 

Svenskarna oroade sig mest för klimatförändringar, miljöförstöring och terrorister. Oron för brottsligheten kom först på sjunde plats, oron för ett ökat antal flyktingar kom på 9:e plats.

Som man frågar får man kanske svar?

Men politiker och media verkar överens: Vi tar frågorna som kräver minst. Enkelt för er, enkelt för oss. Politikerföraktet är stort, klås snart bara av folkföraktet.

Vilken miljöfråga har dominerat debatten i vår? Jo, flyget. Den är superenkel. Flygutsläppen ökar, och det är lyx att flyga. Lagom mycket dåligt samvete. Men: Det allra bästa med flygfrågan är ju att vi slipper prata om bilen. Ingen vill prata om bilen, inte ens miljöpartiet. Bilen, vägtransporterna (och sjöfarten!) är enorma miljöbovar i det sammanhanget, men vi pratar om flyget.

Vi vill helst inte diskutera miljöfrågor som stör vårt shoppande. 40 triljarder paket på flyg från lågprisländer och barnarbetare? Nja.

Eller industriutsläppen. Luleå kraftvärmeverk släpper under ett år ut lika mycket koldioxid som 770.000 Thailandsresor (Sveriges Natur, april 2017). Sug på den! De tre största industribovarna slår flyget och bilen och vägtransporterna med hästlängder. Men: Ingen vill diskutera industrins ansvar. Ointressant för väljarna. Skatt på industrin? Huva!

2016 konstaterade SVT:s Jan Nylander att Sveriges tio största företag nolltaxerade, Volvo till exempel, men vi tar i stället debatten om hur pensionärerna kan få betala en hundring till i månaden. Och fler poliser!

Pratar vi verkligen om rätt saker? SVT och public service —  snart störst på att kanalisera klassisk missnöjespolitik…?

Rättelse: I en tidigare version av texten refererade Johan Croneman till en Sifo-undersökning, den var inte beställd av SVT. Den SOM-undersökning från Göteborgs universitet som också nämndes handlade om vad som oroat svenskarna mest under 2017.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.