Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Operation Playa” döljer en rättsröta som kan bli historisk

Jonas Falk
Jonas Falk Foto: Privat/SVT

Dokumentären ”Operation Playa” ger kalla kårar. Man blir rädd så man ryser. Det svenska rättssystemets behandling av Jonas Falk, anklagad för grovt knarkbrott, är komplett inkompetent. 

Länge trodde jag att ”alla läkare måste ju i alla fall på ett ungefär vara lika bra”, lika smarta, lika välutbildade — och lika kunniga…? Eller hur?

Väldigt länge trodde jag till och med det.

Sedan insåg jag att det förmodligen rent procentuellt fanns lika många dåliga läkare som det fanns dåliga snickare eller usla filmregissörer — ja, lika många dåliga läkare som det fanns dåliga journalister.

Herre min skapare.

Hur många riktigt bra journalister hade jag stött på under åren, jag menar riktigt bra, toppklass? Femtio? Hundra? Jag måste ju i alla fall sammanlagt ha sett många tusen av dem i arbete.

Man blir rädd så man ryser.

Hela resonemanget trillar över mig igen när jag i Bodil Appelquists utmärkta dokumentär ”Operation Playa” (tisdagar, SVT 1 & SVT Play), i långa, ingående, ibland till och med monotona intervjuer med det aktuella fallets åklagare konfronteras med så mycket inkompetens och ignorans att jag nog någonstans inte riktigt förstår att det kan vara på riktigt. Inte på den här nivån, väl?

Läs fler av Johan Cronemans krönikor 

Sedan visar det sig att det på hennes sida av lagen, i hennes team, bland andra utredare och poliser, finns många fler som visar på exakt samma brister, ibland värre — och de tycks efteråt bara fortsätta jobba på som om ingenting hade hänt. Och när de får frågor om saken så säger de: ”Nejhörrödu, vi har bestämt oss för att hålla käften om det här”.

”Operation Playa” handlar om hur polis och åklagare, efter att ha hittat, 1,2 ton kokain på en svensk båt, helt enkelt bestämmer sig för att den skyldige heter Jonas Falk, på 90-talet ung ökänd bankrånare, och som man nu utser till svensk kokainbaron i Sydamerika. Falk utlämnas från Colombia, hålls häktad (i 3,5 år!), åtalas, fälls i tingsrätten, frias i hovrätten, släpps, för att några timmar senare återigen gripas och utlämnas till Spanien.

Det dröjer inte länge innan man stilla funderar över hur polis, åklagare, rättsväsende, ja allihopa, plötsligt kunde drabbas ett av ett så komplett kollektivt kompetensbortfall? När man förstår att det till och med är lagen och staten som går i bräschen för ljugandet och gissandet, då går man från rysning till frysning. Man blir till is.

”Operation Playa” döljer en sådan där rättsröta som blir historisk. Tredje delen i programserien är en rysare.

Det har ingenting att göra med huruvida man i största allmänhet tror eller misstänker eller anar eller luktar sig till att Jonas Falk är skyldig eller oskyldig (gå in på Flashback, där finns en miljon teorier — flera av dem lika bra som åklagarens), det har bara att göra med en enda sak: Man har anklagat Falk för ett av de allvarligaste brotten, hållit honom häktad ovanligt länge, dolt bevis som talat till hans fördel, fabricerat, infiltrerar och brottsprovocerat på ett sätt som allvarligt skadat hela rättssystemet och allas vår tilltro till systemet.

Redan 2016 gjorde två av de där toppjournalisterna (som alltså finns), Martin Johnson och Anton Berg, nästan 5 timmar podradio om ”Operation Playa” (snålt av SVT att inte ge dem någon cred), och det finns andra journalister som också genomlyst hela skandalen, ändå kringgärdas fallet fortfarande av stor tystnad. 

Svensk polis tiger som en tjurig barnunge och får stå med en dumstrut så hög att den skämmer hela kåren.

Minns ni Josef Fares snutar i klassiska ”Kopps”. De framstår som något vassare än verklighetens Kling & Klang.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.