Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 23:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-psykologen-anna-bennich-verkar-radd-for-att-fordjupa-sig/

Kultur

Johan Croneman: Psykologen Anna Bennich verkar rädd för att fördjupa sig

Psykologen Anna Bennich.
Psykologen Anna Bennich. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anna Bennich pratar om skilsmässor, ensamhet, relationer och vänskap – men DN:s Johan Croneman blir irriterad.

Tio minuter in i psykologen Anna Bennich sommarprat ställer jag mig upp ensam i rummet och skriker rätt ut. Helt sant, faktiskt. Jag får ur mig några riktigt fula ord som säkert skulle chocka er.

Jag är irriterad. Förbannad. Provocerad.

Inte för att Anna Bennich säger något provocerande eller viktigt, men hon har bestämt sig för att prata med en sexåring – och man måste beundra hennes konsekventa stil: Vänskap är jätteviktigt. Det är jobbigt att vara ensam, eller hur? Det är svårt att skiljas – men ibland måste man. Det är jobbigt att vara i grupp också, och vänner kan man inte alltid lita på. Man måste be om hjälp om man behöver hjälp.

Anna Bennich skriver böcker, är eftertraktad föreläsare, syns i tv och tidningar. I sitt Sommarprogram pratar hon om skilsmässor, men berättar ingenting. Hon pratar om ensamhet, säger noll. Hon har själv separerat, för tio år sedan, om det vill man veta allt – hon säger inget. Hon säger att det är förfärligt att vara ensam. Man måste försöka träffa någon! Gärna någon man tycker om. Jäjä.

Hon är psykolog, och säger att psykologer är väldigt smarta, och sen säger hon att de har ”rolig humor”. Då står man ju upp och skriker ensam i rummet igen. Rolig humor?

Jag vet det mesta om floskler. Vi som skriver regelbundet brottas med dem varje dag, och vi gör allt för att undvika dem. Anna Bennich söker upp dem, vänder och vrider (kanske) på dem – och rapar upp dem som dagens sanning. Fruktansvärt påfrestande. Varför är hon rädd för att fördjupa sig? Berätta något svårt och komplicerat. Berätta om något hon absolut inte begriper.

Ett sommarprat, en jobbannons. Entonigare blir det inte.

Läs mer:

Kristofer Ahlström: Karin Smirnoff förvandlar smärtsamma erfarenheter till berättelser 

Här är årets Sommarpratare 2020

Läs recensionerna av årets Sommar i P1

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt