Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Johan Croneman: SVT har inte haft en självständig utrikes- analytiker på flera decennier

Var jag helt ensam om att hysa viss respekt för Reinfeldts försök till nyansering inför utvecklingen i Ukraina? För det här är minerad mark – i den här frågan, just den här veckan, är det bara en linje som gäller.

Fredrik Reinfeldt fick i måndags purra sig tidigt och kasta sig iväg till SVT:s ”Gomorron Sverige”. Där skulle han försöka sig på en liten minipudel, hans Ekouttalande i helgen om att han kunde andas viss förståelse för den ryska oron över sina medborgare på bland annat Krim, hade kritiserats brutalt. I söndagens ”Agenda” blev han till och med uppläxad av sin utrikesminister, Carl Bildt. Det fanns ingen som helst anledning till rysk oro, hävdade Bildt.

Var jag helt ensam om att hysa viss respekt för Reinfeldts försök till nyansering – kanske han till och med försökte komplicera frågan ytterligare? Han sade att man för att lösa konflikten måste sätta sig in i alla aspekter – jag antar att han också menade de just för tillfället mindre politiskt korrekta. Jag vet att det här är komplett minerad mark, i den här frågan, just den här veckan, är det bara en linje som gäller.

SVT:s bevakning av händelse-utvecklingen i Ukraina har i stort sett följt Carl Bildt, och EU, i spåren, det är ensidigt, entonigt och antiryskt till både form och innehåll. Deras korrar på plats har flera gånger gjort försök till nyanseringar (Elin Jönsson är fantastiskt bra) – i hemmastudion driver man på för att förenkla, göra det ”begripligt”, få ”vanligt folk” att förstå. I söndagens Rapport försökte Bert Sundström förklara de ryska stämningarna – Linda Nilarve i studion ställde näst intill löjeväckande frågor, det fortsatte hon sedan konsekvent med under hela sändningen. Man vred sig generat i tv-soffan. Och Eva Elmsäters ”analys” var mer än undermålig, hon hade inte en enda egen tanke eller idé, i stället bredde hon ut sig i den ena självklarheten efter den andra, det fanns absolut ingenting nytt hon tillförde. SVT har inte haft en självständig, modig utrikesanalytiker på flera decennier, de tolkar telegram och läser några tidningar och hasplar ur sig uråldriga fakta.

Det är otroligt pinsamt!! Och plågsamt. Och allvarligt.

Camilla Kvartoft hade Carl Bildt som gäst i Söndagens ”Agenda”, och inte heller hon lyckades, trots några tappra försök, hejda ensidigheten – eller Carl Bildts rätt uppenbara arrogans mot alla som eventuellt skulle kunna ifrågasätta den officiella svenska linjen. Hur såg Bildt på extremhögern och antisemitismen?

Carl Bildt tittade strängt på henne och sade: ”Vem är det som är antisemit”?!

Han förnekade hela frågan, gick bara lugnt vidare, Camilla Kvartoft kom aldrig tillbaka efter den tilltvålningen.

Judiska organisationer i Ukraina har under krisen uttryckt stark oro för de antisemitiska stämningarna. Carl Bildt tror att han och EU har hela läget under kontroll, han lugnade oss: ”Jag har varit där flera gånger och pratat med dem.”

En synagoga i staden Zaporizhia skall ha brandbombats i början av förra veckan.

Carl Bildt hade inte sett något oroväckande alls i den rätt splittrade oppositionen – att svenska nazister nu ordnar resor för frivilliga till Ukraina hade han sannolikt inte heller hört talas om. De svenska patrioterna reser till Ukraina för att hjälpa till med bygget av en prydlig nationalism som skall bli till förebild för alla europeiska högerkrafter.

SVT måste bredda sin bevakning, släppa in flera röster, också prata med ryssar, också analysera det massiva stöd som Putin nu kan frossa i på hemmaplan. Inte bara leka megafon till Carl Bildt, väst och EU.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.