Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

SVT:s ”Mordutredningen” är både hjärtskärande och lärorik

”Mordutredningen” är härmed obligatorisk tittning för både poliser och medborgare, skriver Johan Croneman.
”Mordutredningen” är härmed obligatorisk tittning för både poliser och medborgare, skriver Johan Croneman. Foto: SVT

I en ny miniserie får vi följa en helt vanlig polisutredning i Bristol. Och det visar sig tyvärr snabbt att vi har mycket att lära av britterna.

”Mordutredningen” (SVT1, söndagar) är bland det mest hjärtskärande jag sett i genren – och kanske det bästa. Vi följer en brittisk mordutredning, närmast i realtid, från det första larmet (det är tre delar i första omgången), via en mycket komplicerad polisutredning – fel spår, villospår, motgångar – men så plötsligt ett genombrott, efter timmar och dagar av idogt, noggrant, rutinmässigt, trist, tråkigt och hopplöst, envetet polisarbete. Men de gör skitjobbet och man känner sig både glad och tacksam.

Serien börjar på gatan, hos kvarterspolisen i St Pauls, Bristol, där mordet inträffar, och samme kvarterspolis får också sista ordet i del tre – och vilken betydelse han kommer att ha i utredningen!

 

Polisen gör skitjobbet. När man får så verkliga och nära inblickar, ja då finns det ju också något för oss att lära, inte bara bli indignerade, oroade eller skrämda.

 


Han har patrullerat området i decennier, sett barnen växa upp, sett tonåringarna få problem, känner föräldrarna, han är kvarterets ögon och öron, någon att lita på och något att luta sig emot – jag har under 26 år i Stockholm stött på en enda sådan polis, en gammal polischef som ägnade sina sista år ut att bege sig ut på gatan igen. Vad ser vi av våra poliser i dag? Jo, fem sex stycken inne i en piket, med tonade rutor, ser ut som biffkor allihop. De verkar knappast känna en enda människa i kvarteren. Småpratar med lite småbus vid Systemet då och då.

Foto: SVTÖvervakningsfilm på den misstänkte mördaren i tv-serien ”Mordutredningen” i SVT. Foto: SVT

I brittiska serien ”Mordutredningen” mobiliserar man massor av resurser för något som ser ut som ett icke ovanligt gängrelaterat mord. Minns ”Uppdrag granskning” nyligen, när en ”knarkare” hittades död i Karlskrona, och polisen efter en halv dags utredning slog fast att han förmodligen (!?) drunknat och lade ner ner fallet. ”Ett ”saneringsmord” – ja, fina fisken att de däringa kriminella tar kål på varandra. Att det går en mördare fri tycks bekymra få.

Det var väl prinsesstårta på gång på polisstationen får man anta.

Vi är väl lite till mans småtrötta på krimfixeringen i tv-tablåerna, och numera toppar ju både Aktuellt, Rapport och TV4:s Nyheterna några sändningar i veckan med just krimnyheter – mord, gängbråk, bilbränder, våldtäkter – men när man får ser den här typen av genomarbetade program om brott? Och när man får så här verkliga och nära inblickar, ja då finns det ju också något för oss alla att lära, inte bara bli indignerade, oroade eller skrämda.

 

Här finns poliser med enorm potential och verkligt patos, inkännande, medkännande, envisa som synden som sagt, och systematiska in minsta detalj.

 


Här finns poliser med enorm potential och verkligt patos, inkännande, medkännande, envisa som synden som sagt, och systematiska in minsta detalj. Bara sättet de lusläser telefonlistor på, letar igenom parker, lyfter på varenda brunnslock, ser igenom timmar och dygn med kameraövervakad, inspelad film.

Så småningom får de sitt genombrott, efter att ha tagit fel kille, riktat blickarna åt fel håll, byt fot, tänkt om, aldrig för en sekund funderat på att ge upp. Det är otroligt imponerande – och man önskar och man hoppas att det fanns flera och att de fanns här, hos oss, och det är klart att de finns här, men som bekant för alla och envar är just nu förtroendet för polisen bland vanliga svenskar i botten. Det gäller i stort sett alla poliser och särskilt en polisledning som inte verkar förstå något alls om vad som pågår, och framför allt inte pågår på gräsrotsnivå. Eller ute bland oss andra.

”Mordutredningen” är härmed obligatorisk tittning för både poliser och medborgare. Vi har mycket att lära av våra brittiska vänner.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.