Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

TV4 sänker all trovärdighet i den politiska journalistiken

Marcus Oscarsson på TV4.
Marcus Oscarsson på TV4. Foto: Maja Suslin/TT

Den politiska journalistiken har nått en ny bottennivå på TV4. Tittaren behandlas som mindre vetande. Allt är lika busenkelt som i ett barnprogram. 

Alex Schulman i Expressen kallade i helgen Marcus Oscarssons politiska analyser (TV4) för ”allt mer bollibompifierade”. Det är givetvis lite orättvist att skuldbelägga barnen och ge Bolibompa ett taskigt ansikte, men visst förstår man vad han menar. Mer än väl.

Tyvärr har vi nog fått de politiska kommentatorer vi förtjänar, och medierna bär stor skuld: Allt måste se enkelt ut, till varje pris. ”Vi förklarar med stora bokstäver och i stor stil”. Är det bara jag som inte vill behandlad som mindre vetande? Behöver vi verkligen en lallande politisk fåne som Marcus Oscarsson i ett av Sveriges ledande nyhetsprogram?

Läs fler av Johan Cronemans krönikor 

Det finns väl några riktiga journalister kvar på TV4, och har de inget att säga till om? Det värsta är nog att de, liksom så många andra, inte säger något över huvud taget. Marcus Oscarsson ju så ”oförarglig”. Tro mig, den politiska naivismen blir demokratins fall.

Är det verkligen Marcus Oscarsson som skall förklara hur det ligger till för oss? Jag har skrivit om saker som gjort mig politiskt deprimerad förut, Marcus Oscarsson leder mig in i det verkliga mörkret.

Det är ju Kurt Olsson – på riktigt. Jag kan faktiskt, helt uppriktigt, varken se eller höra några skillnader.

Förstår vi betydelsen av valfläsk bättre om killen står och steker bacon i sändning samtidigt? Jag skäms när jag ser honom.

Vi trodde Kurt Olsson var en påhittad seriefigur. Han är tillbaka. Han lever!

Många tycker att vi har politiker som är svåra att förstå, att politiker har svårt för att lämna enkla svar – Marcus Oscarsson är givetvis allas dröm om att man vill att politik ska vara enklare än ett pannkaksrecept. Mycket enklare.

Det fanns inte mycket som var särskilt svårt att förstå under till exempel SVT:s stora partiledardebatt i söndags. Där fanns faktiskt ingen som ville komplicera någon enda fråga. Både politiker och utfrågare var helt eniga: Allting skulle först kunna formuleras i en superenkel rak fråga, och allt skulle sen kunna sammanfattas i ett superenkelt rakt svar utan besvärliga formuleringar.

Man kan inte säga att vi har sänkt kraven på politikernas intellektuella nivå och förmåga, det har de lyckats med helt själva. Men vi måste faktiskt också rannsaka oss själva. Hur illa ska det bli innan vi börjar ta det på politiska läget på allvar?

Enkel fråga, enkelt svar: ”Har vi för många invandrare? Ja det har vi”. Man kan säga att den frågan blev utredd i söndags. Många partier tycker numera nämligen samma sak. Om man inte kan övertyga folket om att man driver en vettig politisk linje, eller rättare sagt, om man tycker att det är för svårt att förklara sin politiska linje är ju det mest praktiskt att byta till en som man vet att folket verkar gilla. Ungefär som när pastor Astor Flanell i Mosebacke Monarki fick frågan om hur man kunde göra Svenska kyrkan lite populärare: ”Man skulle ju kunna införa en annan religion”.

Jag förstår att Jimmie Åkesson är både road och oroad, visserligen har han ju velat få alla att köpa hans politik i åratal, men att så många skulle kopiera den rakt av översteg nog hans vildaste förväntningar.

Och hallå: Vem hoppade inte upp som Kurt Olssons sidekick, Arne, mitt i debatten, om inte Jonas Sjöstedt som sade att en röst på Vänsterpartiet var en röst på fler poliser. Jag riste till, nöp mig i armen, gick och lade mig, och övertygade faktiskt mig själv rätt snart: ”Det är klart att det bara var en dröm”. Sen somnade jag om.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.