Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Johan Croneman: Varför blev just Åsa Romson mobboffer efter attackerna i Paris?

Åsa Romson och Stefan Löfven.
Åsa Romson och Stefan Löfven. Foto: LOTTA HARDELIN

Åsa Romson har gått från miljöhelgon till miljösatan i medierna – det framgick med all önskvärd tydlighet efter hennes inlägg på Twitter om attackerna i Paris.

De senaste tre dygnen har ånyo skakat om oss i våra grundvalar (vi tror i alla fall det varje gång). Säger vi att vi förstått smärtan och skräcken så ljuger vi. Vi äter middag ute på stan med några vänner en fredagskväll. En bil stannar, två män kliver ut och skjuter urskiljningslöst rätt in i restaurangen. Många av oss dör för kulorna. De som mördar gör det med Gud på sin sida. Konsekvenserna är närmast oöverskådliga.

Många tankar far genom oss de närmaste timmarna, dagarna, dygnen. Det är svårt att sortera.

Är det helt orimligt att tänka på Åsa Romson?

Att det finns små och stora (oftast politiska) mediedrev visste vi sedan tidigare. Nu vet vi att det finns långa och korta också.

Åsa Romsondrevet måste vara ett av de mest utdragna i modern svensk politisk historia. (Nej, jag är inte miljöpartist. Har aldrig varit.)

Det spelar liksom inte längre någon roll i vilket väderstreck hon vänder sig - det är full storm i alla riktningar. Hon har inte varit i politiskt lä på flera år.

Alliansens Romsonmobb är i viss mån förståelig, och den har ju effektivt undergrävt förtroendet för både Miljöpartiet och socialdemokratin, och framför allt deras samarbete. Varför hon i dess förlängning blivit det största mobboffret i mannminne på sociala medier är aningen mer svårbegripligt.

Under Parisattentaten twittrade Åsa Romson – som så många andra – och uttryckte sorg och sympati med offren. Hon följde upp det med en politisk tanke: Attentaten skulle också påverka andra politiska agendor, hur skulle det bli med det stora viktiga klimatmötet i Paris, bara några veckor bort?

Det skulle hon inte ha gjort, det tog hus i helsicke. Hur kunde hon bry sig om ett simpelt klimat- och miljömöte, mitt under denna attack på hela vår civilisation?

Dagen efter blev hon uppläxad av statsministern – hon anklagades för att sakna politiskt fokus. Hon backade, tog bort sin tweet, bad om ursäkt, kröp och ålade till korset.

 

Hade Åsa Romson beklagat sig över att EM i fotboll var hotat hade jag kunnat begripa reaktionen.

 

Jag var hela natten med under CNN:s livesändning, BBC:s och Al-Jaziras – och några till. Och jag tror att i stort sett alla kanaler, någon gång, under timmarna som följde, under nattens gång, pratade om, och diskuterade just olika politiska följder – bland annat det klimatmöte som Romson nämnde. Erfarna, pålästa korrespondenter nämnde också detta och det var knappast någon som ansåg att det var särskilt opassande. Eller klantigt eller klumpigt.

Hade Åsa Romson beklagat sig över att EM i fotboll nästa sommar var hotat hade jag kunnat begripa reaktionen – nu reagerade hon på det som är hela hennes politiska mission, miljön, klimatet. Allt det som fått in henne i politiken.

Jag kände nästan politisk sorg över att hon gav vika, och vad ska man tycka om Stefan Löfvens politiska populism? Rädsla, ängslan...?

Förhoppningsvis så kommer forskning och historiker att så småningom kunna förklara hur Åsa Romson gick från mediernas miljöhelgon till ett slags miljösatan. Att hon fortfarande står upp politiskt (och rent personligt och privat) i den här korselden överstiger nästan min fattningsförmåga. Romsonhatet är obehagligt, oavsett partifärg.

SVT vaknade rätt sent på kvällen/natten efter attentaten (TV4 var betydligt snabbare) och var inte helt fullt purrade förrän eftermiddagen därpå. Claes Elfsberg tror ständigt att han ställer de relevanta tittarfrågorna, det enda han riktigt övertygar åtminstone mig om är att han betraktar alla tittare som mindre vetande. Fråga om något som intresserar dig, Claes! Inte om allt du inbillar dig att vi vill veta.

Mer om Åsa Romson

• Romson ber om ursäkt för tweet
Miljöpartiets språkrör och vice statsministern Åsa Romson (MP) ber nu om ursäkt för sitt inlägg på Twitter mitt under den pågående terrorattacken i Paris.

• Åsa Romson: Ett misstag är mycket värre än tusen bra saker
Hård kritik från partikamrater, usla förtroendesiffror och en bångstyrig lugg. I höst ska Åsa Romson försöka vända opinionen med ekologisk hårsprej och synliga framgångar på sin politiska hemmaplan: Miljöfrågorna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.