Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Varför denna närmast devota dokumentär om Fälldin?

SVT har gjort en samtidshistorisk dokumentär om Centerpartiets Thorbjörn Fälldin, bonden som blev statsminister.
SVT har gjort en samtidshistorisk dokumentär om Centerpartiets Thorbjörn Fälldin, bonden som blev statsminister. Other: SVT

Pär Fjellströms granskar ingenting i filmen ”Bonden som blev statsminister”. Thorbjörn Fälldin borde tas på allvar. 

Redan i titeln ligger både syftet och fällan: ”Fälldin – bonden som blev statsminister” (SVT2, i kväll). Filmaren Pär Fjällström vill både stadfästa och bidra till att sprida myterna om den gamle centerledaren Thorbjörn Fälldin. Mysfaktorn är maximal, i begynnelsen var Thorbjörn, gården och pipan. Det var tider det.

Redan i prologen slår man fast att Thorbjörn inte var en politiker som andra – han var mer som vanligt folk. Kanske till och mer vanlig än vanligt folk, det var väl eventuellt bara så han stack ut? ”En annan sorts politiker, som tänkte efter – före. Och som var noga med orden och detaljerna”. Det är så Pär Fjällström menar att vi bör minnas honom.

Men först några klipp från imitatören Bosse Parnevik, satirikern Olof Buckard, komikern Jonas Hallberg, som alla gör sin version av den stammande Fälldin, satir som Pär Fjällström raskt dömer ut som både onödig och osjyst: ”Visst var det lätt att göra sig lustig över Thorbjörn Fälldin, bonden som blev statsminister”, säger Pär Fjällström.

Dumt att vara taskig mot enkelt folk, eller hur?

Som jag minns det borde man kanske skojat ännu mer med Thorbjörn Fälldin. Nu efteråt borde man däremot ta honom på större allvar.

Läs fler krönikor av Johan Croneman 

Det är en tvåtimmarshyllning till den gamle centerledaren som man aldrig ser komma – han gick visserligen bort 2016, men varför just nu och varför just den här närmast devota dokumentären? Ni har helt rätt: Jag retade upp mig från början.

Vi får inga nya sidor av Thorbjörn Fälldin, inga nya ingångar i hans politiska vision, inga nyheter om honom privat, inget personligt, nej inget politiskt heller faktiskt. Bara gamla myter. Och skrönor. Ingenting blir över huvud taget granskat!

Och så då tusen skäl till varför vi alla borde högakta denne unika politiker, det bankas närmast in i oss: Thorbjörn var enkel, han var bonde, han var ärlig.

De flesta minns väl pipan, sedan kommer nog i tur och ordning hans stora politiska svek om kärnkraften (ett av de största i svensk politisk historia), sedan hans underbara förklaring i riksdagen till varför listan över de utpekade i den så kallade bordellhärvan var falsk (”jag kunde på rak arm konstatera en direkt lögn: Jag upptäckte att mitt eget namn var med på listan över kunderna”). De med riktigt gott minne kommer också ihåg att Sverige under hans tid som statsminister drog på sig en jättelik statsskuld, och att de tiotusentals som kastades ut i arbetslöshet i alla fall kunde glädjas åt en sak: Fälldins arbetsmarknadsminister, Per Ahlmark, reste land och rike runt bland de nedlagda fabrikerna och tröstade de arbetslösa med sitt klassiska: ”Lycka till”!!

Jodå, visst kunde det vara på sin plats att granska Thorbjörn Fälldin, mannen och politikern bakom myterna, men Pär Fjällström är inte intresserad – Thorbjörn är visserligen heltidsanställd ombudsman för centerungdomen redan som mycket ung, han är egentligen som vilken annan politisk broiler som helst från den tiden, han bodde hela sitt politiska liv i Stockholm, pendlade hem på helgerna när tid fanns – men media älskade att trycka ut bilden av honom på traktorn, i sina jobbarkläder, på åkern, slitandes i sitt anletes svett.

Vi minns också hur Olof Palme utklassade honom i den numera legendariska debatten på Scandinavium den 1 september 1976 – men hur Thorbjörn ändå vann hela folkets sympatier, genom att bara prata lugnt om priset för en grustäkt (ingen fattade något!) och sitta helt lugnt och brett bredvid den självsäkre, stöddige och aggressive Olof Palme.

Pär Fjällström vill uppenbarligen ärerädda Thorbjörn Fälldin. Men från vad? Och för vem?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.